Torz kép

Szerintem nekem egy igazán nagy bűnöm van: nézem a Barátok köztöt. Semmi más tévéműsort nem, még a hírekről is a neten értesülök, de erről az egyről nem tudok lejönni. Most már kb. másfél éve ezt is a neten nézem, minden este felrakják a levetített részt az RTL honlapjára, én meg másnap, harmadnap, vagy amikor időm van, megnézem. Így legalább a reklámokról lemaradok. 120 perc hetente, ennyi agyrohasztás kell.

Mert ez agyrohasztás, kőkeményen. Alapvetően nem arra való, hogy az ember sokat gondolkodjon rajta, de nekem mostanában mégis sikerül. Nem is elsősorban a történeten, hanem a videó alatti hozzászólásokon. Ugyanis lehet írni hozzászólást, és mire én eljutok addig, hogy megnézzem a részt, már van 30-40 vélemény, amiket a rész végén átfutok. És meglep az a torz kép, amit látok bennük.

Csak hogy mindenki értse, miről beszélek, íme a szereplők. András, Miki és Attila testvérek. Vannak nekik asszonykáik. A következő a felállás:
András-Juli
Attila-Nóra
Miki-Nórára hajt
Mivel Miki Nórával volt X éven át, és nagyon szeretné vissza Nórát, ezért utálja Attilát, és igyekszik ott keresztbe tenni neki, ahol lehet. Erre remek indokot szolgáltat, amikor kiderül, hogy Juli és Attila csalják egymással a párjaikat. Így két, Miki számára fontos ember sérül: a bátyja meg a volt felesége. Ez tehát az alaphelyzet. BK-féle megoldás: Miki bérgyilkost fogad, akit előbb azzal bíz meg, hogy ölje meg Attilát, majd azzal, hogy inkább csak verje össze. Némi kavarodás után persze Andrást sikerül összeverni, aki ijedtében lezuhan egy háztetőről, és meghal. Hónapok óta ez a konfliktus, ezen megy a gyötrődés, hogy akkor most ki tehet róla, mi történt, és Juli meg Attila milyen gusztustalanok, hogy megcsalták a párjukat, szegény Nóra és András.

Azt most hagyjuk, hogy a történet mennyire mutatja be az átlagos magyar ember problémáit (a producer állította egyszer, hogy ez történik), koncentráljunk a hozzászólásokra. Azokból a következő derül ki: Attilát mégis ölje meg a bérgyilkos, lehetőleg Julival együtt, mert gennyes alakok, de Miki ne bukjon le, mert csak véletlen volt, hogy András halt meg, és különben is, Mikit szeretjük. Tehát a megcsalás nagyobb bűn, mint egy bérgyilkost felbérelni. In what space, sir, in what space? Én már azt sem értem, Miki karakterén mit lehet szeretni, de ezen még túl is lépnék. De ez, hogy a megcsalásért járjon halál... Jézusom! Arab ország lettünk, vagy mi? Meg ezek miért nem bűnhődnek, amikor megcsalták Andrást és Nórát. Ezek szerint az nem bűnhődés, ha valakivel egy háznyi ember nem áll szóba, vagy ha mégis, akkor csak azért, hogy beszóljon valami nem túl kedveset, és még a kisboltból is kitiltja a tulajdonos, mert tisztességtelen embereket nem szolgál ki? (Ez egyébként az év vicce BK-viszonylatban is... Ebben a sorozatban nem is szerepel tisztességes ember :D) Meg hogy Miki nem direkt ölette meg Andrást, ezért az nem is bűn.

Ha feltételezem, hogy minden nick másik emberhez tartozik, akkor is legfeljebb húsz emberről beszélünk, ami egy 10 milliós országban azért nem nevezhető kritikus tömegnek, de akkor is ijesztő ez számomra. Főleg akkor, ha arra gondolok, hogy esetleg a sorozatot nem neten néző, a videó alá nem kommentelő emberek között is vannak, akik osztják ezt a nézetet.

Ha pszichológiát végeztem volna, lehet, hogy megérne az életemből néhány hetet, hogy utánajárjak ennek a jelenségnek. Megpróbálnék interjút készíteni ezekkel a hozzászólókkal, és megtudni, hogy csak a sorozat kontextusában áll ez a véleményük, vagy amúgy is ezt gondolják, illetve hogy a sorozat kontextusában mégis hogyan magyarázzák ezt a látásmódot.

Remélem, lassan túllendülünk már ezen a történetszálon, mert leszokni ugye nem tudok a sorozatról, viszont aggaszt ez a jelenség, valamint kezdem eléggé unni ezt a vergődést. (És Miki bukjon le, és kerüljön börtönbe, a csalárd párocska meg nem érdekel, csináljanak, amit gondolnak, csak gyorsan döntsék el, együtt vagy külön csinálják!)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai