James Thurber: Thurber Country

A 13 faliórát valamikor öt-hat éve, még egyetem alatt vettem meg, miután egy műfordítás órán egy csoporttársam felolvasott belőle egy részletet, és az egész csoport sírt a röhögéstől, Andi néni is. Nagyon jó vásár volt, imádtam. Így aztán, amikor a BookStation ajánlatában megláttam Thurber nevét, azonnal lecsaptam erre a kötetre. De sajnos nem szerettem annyira, mint A 13 faliórát.

Nekem nem ez a kiadás van meg, de ez sokkal szebb, mint az enyém.

A 25 írás közül mondjuk ötre mondhatom, hogy kifejezetten humoros, még ötre, hogy elmegy, a többit viszont egyáltalán nem éreztem viccesnek. Persze nem is várnám el, hogy mind a 25 novella (?) humoros legyen, csak a fülszöveg ezt ígéri, és ehhez képest meglepő, hogy nem ezt tapasztaltam. Egy-két történet kifejezetten nyomasztó.

Azért lett néhány kedvencem, a sorrend nem azt tükrözi, melyik mennyire tetszett:
1. What's So Funny? – Mi a humor? Ki próbáljon humorizálni? Ki ne? És kinek küldjük humoros írásainkat? (Thurbernek ne, ez a lényeg.)
2. The Figgerin' of Aunt Wilma – Wilma néni története szép példabeszéd arra, miért is fontos, hogy az elemi matematika oktatást senki se úszhassa meg.
3. My Own Ten Rules for Happy Marriage – A házasság tíz parancsolata Thurber szerint
4. File and Forget – Egy reménytelen szélmalomharc története, avagy hogyan rendeljünk több tucat könyvet akaratunk ellenére.
5. Joyeux Noel Mr. Durning – Az előzőhöz hasonlóan arról mesél, micsoda fejfájást okozhat az embernek, ha fontos pozíciókban… khmm… nem túl értelmes emberek ülnek.
6. The Pleasure Cruise, and How to Survive It – Biztosan sokkal viccesebb lenne, ha járnék luxushajóutakra, de azért így is elég humoros, ahogy az utazás nehézségeit bemutatja az író.
+1 The White Rabbit Caper – Bűnügyi regény tíz oldalban összefoglalva, állatszereplőkkel, meghökkentő megoldással.

Szóval egy olvasást mindenképpen megér, már csak a felsorolt írások miatt is. Négy csillagot kapott.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai