Geroge MacDonald: The Princess and the Goblin

Gyerekkorom egyik kedvenc rajzfilmje volt A hercegnő és a kobold, pedig viszonylag későn, kb. kilencévesen láttam. Még emlékszem, hogy Teklánál voltam, egyik alsós osztálytársamnál, és a testvéreivel együtt megnéztük a mesét. Azt mondták, nekik ez a kedvencük, egy csomószor megnézik, és én meg voltam döbbenve, mert én nem ismertem. De ezek után apu felvette nekem a tévéből, amikor egyszer leadták, és én is rongyosra néztem a kazettát. Rengeteg jelenetre emlékszem, tudom még a dalt, amit a bányászfiú énekel mindig, tudom, hogy féltem a koboldoktól, meg kicsit undorodtam is tőlük, mert túrták az orrukat.

Nem kell hősnek lenned

El lehet képzelni az örömömet, amikor rájöttem, hogy ez amúgy eredetileg egy regény. Aztán meg azt az örömöt, amikor a Libra Booksnál csak úgy ott volt a polcon, kemény kötésben, potom 1800 forintért.



Alapvetően tetszett, mert érdekes, izgalmas, humoros, ugyanakkor van mondanivalója is. Jókat mosolyogtam azokon a részeken, amikor azt tanuljuk, hogyan viselkedik egy igazi hercegnő – á, nem didaktikus, egyáltalán. Ettől még persze igaza van, és nem baj, ha a szülőkön kívül könyvek is közvetítenek fontos normákat, például azt, hogy ha hibázunk, ismerjük be, kérjünk bocsánatot, és ne próbáljuk meg elsunnyogni a dolgot. Nagyon szerettem a gyönyörű, viktoriánus illusztrációkat is - már csak ezekért is megéri elolvasni a regényt.

Az zavart egy kicsit, hogy helyenként egészen bugyutának éreztem a szöveget, és a hercegnő is elég fura lett egy idő után. Ettől függetlenül be fogom szerezni a második kötetet is, alig várom, hogy azt is elolvashassam. A rajzfilmmel meg teljesen elégedett vagyok, szépen követi a regényt, és csak olyan változtatások vannak benne, amik teljesen jól indokolhatóak. A napokban majd nosztalgiázom egyet a mese megnézésével.

Az eredmény: négy csillag.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai