Még egy kis rugózás az állattartáson

Szokták mondani, hogy aki életben tud tartani egy cserepes virágot, az megpróbálkozhat valamilyen háziállattal, először inkább "egyszerűbbel" (hörcsög, papagáj, stb.), később "nehezebb esettel" (kutya, macska), majd ha ezek mind megmaradnak, akkor jöhet a gyerek.

Ezzel én nem értek egyet. Szerintem teljesen fordítva van ez.

A virág meg az egyszerűbb állat, úgy mint hörcsög, papagáj, stb., nem rendelkezik sem elég magas intelligenciával, sem az eszközöknek elég széles skálájával ahhoz, hogy szóljon, ha valami nem okés. Így történhet meg, hogy az ember egyszer csak odanéz a cserepes virágra, és hirtelen nem tudja felidézni, mikor locsolta meg utoljára. Így tudott elpusztulni egy jedlikes osztálytársnőm hörcsöge kb. hatodikban, és így hangozhatott el a szomorú kérdés a lány apukájától: "Mikor adtál neki utoljára inni?", amire a szomorú válasz meg ez volt: "Nem tudom. Régen." (Itt jegyzem meg, hogy a hörcsög ráadásul az előszobában lakott, ahol a kis gazdája napi sokszor elment mellette. De a hörcsögnek nem volt ahhoz eszköze, hogy a súlyosan feledékeny gazdinak jelezze, nem oké valami, hanem csak úgy se szó, se beszéd elpusztult.) Így eshetett meg nálunk is nem egyszer az elején, hogy Rozi pár órát csontszáraz itatóedény mellett töltött (baromira szégyelltem ezt, egy idő után rá is álltam arra, hogy ha kellett, ha nem, reggel töltöttem az itatót, mondván, az a tuti).

Ehhez képest valaki próbáljon meg órákra víz nélkül hagyni egy kutyát, aki egyébként szívesen inna! Azt fogja tapasztalni, hogy mission impossible. (Feltéve, hogy közben nem hagyja el a lakást túl hosszú időre.) A kutya ugyanis konstatálja, hogy nincs vize, majd azzal a lendülettel megkeresi a gazdát, és leül mellé. És néz. Ha a gazda reakciója erre inadekvát, pl. szórakozott fülvakargatás, akkor a kutya előbb ficeregni kezd, közben minden mimikáját beveti a cél érdekében, majd ha ez sem használ, akkor cseszegetni kezdi a gazdát. Alacsonyabb kutyák az orrukkal böködik a gazda térdét vagy kezét, magasabbak emellett a mancsukkal ütögetik is. Ha a gazda tökhülye, és ennyiből sem jön le neki, hogy a kutya szeretne valamit, akkor a kutya esetleg dünnyög is egy kicsit. Ha a gazda végre felemeli a fenekét, akkor a kutya nagy boldogan a táljához rohan, és lelkesen mutatja, hogy látod-látod, ez üres, adjál innom. Félreérthetetlen, nem lehet nem észrevenni. Ugyanezt a stratégiát veti be egyébként a kutya, ha éhes (akkor is, ha tíz perce evett, de szerinte neki jár némi repeta) és ha szerinte most már le lehetne menni sétálni. Extrém esetben is negyed órán belül célt ér, bár ez persze függ attól is, mennyire türelmes.

Vagyis egy kutyát nem lehet véletlenül szomjan halasztani, míg pl. egy hörcsögöt, mint a mellékelt ábra mutatja, simán. Vagyis a fenti tételt megcáfoltuk, bebizonyítottuk, hogy a fordítottja igaz: ha valaki egy kutyát már el tud úgy látni, hogy a kutya viszonylag ritkán fejezi ki elégedetlenségét, na, akkor lehet próbálkozni "egyszerűbb" állatokkal (pl. hörcsög, papagáj) és növényekkel.

Megjegyzések

  1. Nagypapám rendőr kutyája annak idején addig tologatta a fém tálkát a beton járdán, amíg meg nem unták a zörgést és adtak neki inni. Az állatok nagyon okosak.

    VálaszTörlés
  2. Ez így van. És lehet, hogy a hörcsög is okos, és tudja, hogy neki nagy baja lesz abból, ha nem kap inni, de nem tudja ezt jelezni, ami szerintem elég veszélyes.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai