Tanya Lee Stone: Laura Ingalls Wilder - A photographic story of a life


Gondoltam, úgy zárom le a Laura-olvasást, hogy elolvasom egy életrajzát is. Erre a könyvre esett a választásom, mert azt ígérte a leírás, hogy rengeteg kép lesz benne. Van is, úgyhogy ilyen szempontból nem csalódtam. Többnyire olyan dolgokat mond el kis színes gyanánt Lauráról, amiket egyébként is lehet tudni, de például arról még soha nem olvastam sehol, milyen volt a kapcsolata a lányával, Rose-zal, és örülök annak a néhány fotónak is, amit a neten nem láttam.

Két olyan új infóval is szolgált a könyv, aminek kapcsán én eddig elhittem, amit Laura írt a könyveiben, pedig mindkét eset máshogy történt. Egyrészt azt hittem, tényleg a skarlátból maradt vissza Mary vaksága, miközben most kiderült, hogy valójában 14 évesen agyvérzést kapott (!), és ennek következtében veszítette el a látását. Másrészt azt hittem, tényleg Laura gyújtotta fel azt a szép kis házat De Smetben figyelmetlenségből, miközben valójában az akkor 2 és fél éves Rose volt az elkövető: látta, hogy anyukája nincs magánál a kisfia halála után, ezért segíteni akart neki, és begyújtott. Rose egyik írásából derül ki, hogy ő volt a hibás, ugyanis írja, hogy pontosan emlékszik az egészre, és nagyon rossz érzés volt úgy nézni az égő házat, hogy tudta, ezt ő csinálta.

Egy nagy problémám azért volt a könyvvel, mindjárt másfél csillag bánta az ötből. Mivel csak néhány komoly eltérés volt Laura valódi élete és a könyveiben leírtak között, amennyiben nem tekintjük komoly eltérésnek, hogy esetleg nem pont azon a napon ettek varjúpitét, mint a könyv állítása szerint, viszonylag kevés anyag jött össze az életrajzi könyvhöz. Ennél fogva nem lehetett meglépni, hogy csak a komoly különbségekről legyen szó, mert akkor még a képek ellenére sem lett volna ki a 120 oldal sem, így aztán azt a megoldást választotta az író, hogy Laura teljes életéről beszámolt. Amikor éppen nem tudott érdekeset mondani, akkor összefoglalta néhány mondatban a Little House-könyveket, de valami nagyon béna módon: olyan volt, mintha szövegkiemelővel kihúzott volna kb. 5-10 mondatot mindegyik kötetben, és ezeket átfogalmazás nélkül egymás mögé hajigálta volna. Ráadásul sokszor teljesen jelentéktelen dolgokról szóló mondatokat választott, lényegesebbeket meg kihagyott. Ez nagyon idegesítő volt, jobb lett volna valami más taktikát választani. Ezért a három és fél csillag.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai