Laura Ingalls Wilder: West From Home

Ez a kötet szintén Laura halála után került kiadásra, amikor is a holmija között megtalálta a lánya az összes levelet, amit San Franciscóból küldött Almanzónak 1915-ben.



Rose akkoriban éppen abban a városban élt, a világkiállítás meg akkora esemény volt, hogy nem szerette volna, ha az édesanyja lemarad róla. Éppen ezért egy humoros kis levélben meghívta őt, ez nyitja a kötetet. Aztán a következő néhány a vonatutat írja le, ami egy hétig tartott, a többi pedig már San Franciscót és az ott eltöltött kb. két és fél hónapot. A könyv közepén van egy fényképes szekció, ahol eredeti képeket közölnek a világkiállításról, főleg azokról a dolgokról, amikről Laura is ír a leveleiben.

A levelekből több dolog is kiderül számomra. Egyrészt az, hogy nagyon szerették egymást Almanzóval még 30 év házasság után is, és mindketten nagyon szerették a lányukat, ahogy a lányuk is őket. Másrészt úgy tűnik, Laura nem látott annyit a világkiállításból, mint amennyit én megnéztem volna, ha lehetőségem lett volna rá. Persze az is tény, hogy ő nem 25 éves volt akkor, hanem 48, cipelt némi túlsúlyt, és fáradékony is volt.

Végig azon szurkoltam, hogy legyen valami említés kis hazánkról, és vicces módon lett is. A kiállítás egyik napján ugyanis Laurának volt szerencséje magyar pónikat látni, és nagyon tetszettek neki. A levelek után egyébként rövidítve közlik a cikket, amit otthon a helyi újságnak írt megérkezése után a világkiállításról, és az is érdekes. Főleg a végén a receptek a különféle finomságokról, amiket kóstolt ott-tartózkodása alatt.

Teljesen más Laurát ismerhetünk meg ezekből a levelekből, mint aki a Little House-sorozatból kirajzolódik, de valószínűleg tényleg egészen más Laura is volt akkor már, egy egészen más világban. Érdemes elolvasni, és bár annyira szuper azért nem volt, négy csillagot akkor is kapott.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai