J.R.R. Tolkien: The Hobbit

Nagyon aranyos mese, ráadásul tele van vicces kikacsintásokkal. 1937-ben jelent meg, két magyar fordítása van: A babó (1975, Szobotka Tibor, Szabó Magda férje) és A hobbit (2006, Gy. Horváth lászló).

A történet lényege, hogy a törpéktől ellopta a birodalmukat meg a kincseiket Smaug, a sárkány valamikor évszázadokkal a cselekmény kezdete előtt, és a törpék most úgy döntenek, visszaszerzik, ami az övék. Véletlenül pont tizenhárman készülődnek a kalandra, de azt még egy törpe is tudja, hogy a 13 szerencsétlen szám, ezért kell egy tizennegyedik hős. Gandalf, a szürke mágus segít ezen a gondon: önkényesen kiválasztja Zsákos Bilbót, a hobbitot. A hobbitok irtóznak a kalandoktól, így Bilbó is felháborodik, hogy ilyesmibe keverték akaratán kívül, de senki nem kérdezi a véleményét, plusz elég erőszakos is a díszes társaság, így nincs más választása, mint velük tartani. (Én megértem Bilbót, én is kiakadnék, ha beállítana hozzám tizenhárom plusz egy vadidegen, és közölnék, hogy sárkányt fogok ölni, ha tetszik, ha nem.) Nyugatról, a Megyéből tartanak a Magányos Hegyhez, ami a mellékelt térkép tanúsága szerint iszonyú messze van. Mindenféle életveszélyes kalandokba keverednek, megtámadják őket trollok, goblinok, tündék, pókok, szóval nem unatkoznak. Bilbó találkozik Gollammal, akinek csak epizódszerep jut, és tulajdonába kerül a gyűrű, de egyelőre még csak egy valamit lehet róla tudni: láthatatlanná teszi a viselőjét. Kb. fél év túra után megérkezik a csapat a sárkány birodalmába. Én személy szerint azt vártam, hogy majd lesz hatalmas csatajelenet, amelyben Bilbó lemészárolja a szörnyet, de nem ez történt - egészen kicsi gyerekeknek valóan viccesen alakult a történet, én eléggé vigyorogtam a fordulaton. Vannak persze halálos áldozatok is a tizennégy főszereplő között, hogy ne legyen teljesen happy end azért, végül újabb fél éves túra keretében Bilbó hazajut, és folytatja kényelmes kis életét, aminek elengedhetetlen része a négy (!) órai tea.

Sok jót mondanak a szereplők, de a legnagyobb arc a mesélő. Tőle származik a kedvenc idézetem is: "He charged the ranks of the goblins of Mount Gram in the Battle of the Green Fields, and knocked their king Golfimbul's head clean off with a wooden club. It sailed a hundred yards through the air and went down a rabbit-hole, and in this way the battle was won and the game of Golf invented at the same moment."

Négy és fél pontot kapott. Kíváncsi leszek A Gyűrűk Urára ezek után.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai