The Lovely Bones – Komfortos mennyország

A magyar cím borzasztó gagyi, de a film nagyon tetszett. Szinte mindenki, aki véleményt írt róla, azt mondja, nagyon rossz, pláne, ha elolvasod mellé a könyvet. Nekem megvan az a mázlim, hogy még nem olvastam a könyvet. Meg akartam venni nagy hirtelen a film végén, de előtte megnéztem a bankszámla egyenlegét, és amikor kiderült, hogy ez az összeg már az ehavi összes bevételemmel együtt értendő, elnapoltam a vásárlást. Megvár az a könyv.

Egyetlen dolog nem tetszett elsőre: a végére más befejezést vártam. Persze mondhatjuk, hogy Susie-nak már mindegy, mi a történet vége, hiszen ő már úgyis meghalt.

Írták sokan, hogy a családjáról nem derül ki semmi, és nem érzékeljük a drámát sem, csak annyi látszik, hogy a csaj jól elvan a mennyországban. Hát… A családról tényleg minimális infót közöl a film, de nem is kell ennél több: átlagos család, ahol a családtagok nagyon szeretik egymást. Az viszont egyszerűen nem igaz, hogy Susie ül egy felhő szélén, és nagy vidáman lógázza a lábát. Tökre nem. A film arról szól, hogy nem tud megnyugodni a lelke, mert szeretné, ha megbüntetnék a gyilkosát. Nem olyan idilli azért a halál utáni élete. Arról nem is beszélve, hogy a családja élete mennyire nem idilli Susie halála után: konkrétan rámennek arra, hogy a két szülő máshogy szeretné feldolgozni a történteket, és az egyik nem bírja elviselni a másik módszerét. Az meg a másik, hogy a halálát bemutató kb. 10 percben úgy pörgött végig a szívem, hogy komolyan elgondolkoztam, tényleg szívrohamot fogok-e kapni egy filmtől (nem kaptam). Úgyhogy dráma meg izgalom van benne bőven, mindezt úgy, hogy a konkrét gyilkosságot nem is mutatják.

Azt is írták mások, hogy Saoirse Ronan ügyesen játszik, de a mellékszereplők katasztrofálisan bénák. Én ezzel sem értek egyet. Tény, hogy a lány nagyon jó színésznő, meg is lepett az imdb-n való barangoláskor, hogy csak 16 éves. (És már emlékszem, 3 éve napokig voltam megdöbbenve, amikor az Atonement után rájöttem, hogy összesen 13 éves.) De nekem a mellékszereplőkkel sem volt semmi bajom, mindegyikük tetszett. Jó, a kisöcs elég furi, dehát négyéves ha van a kisfiú, ennél profibb alakítás nem hiszem, hogy kéne tőle.

Szóval nagyon tetszett, örülök, hogy végre rászántam magam.

Megjegyzések

  1. Stanley Tuccit felismerted? (én nem)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem azt gondoltam volna, hogy hű, de ismerős ez a bácsi, ha nem tudtam volna, hogy játszik benne. De nem hinném, hogy felismertem volna.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem ő volt benne a legjobb. És a nagyi :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem hátborzongató is volt, mennyire jól adja az elmebeteget... A nagyi meg... Hát igen, érdekes figura volt, jól alakította őt Susan Sarandon.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai