Rasszizmus, gyűlöletbeszéd

Egy szlovák csoportot tett ki a facebookra egyik ismerősöm, és javasolta, hogy mindenki jelentse a lapot rasszimus/gyűlöletbeszéd okán. Már a címe is utal a tartalmára, már abban Magyarország ellen beszélnek.

Tegnap, amikor megnéztem a csoportot, még többnyire szlovák hozzászólások voltak az egyes linkekhez meg videókhoz, amikből ugye nem sokat értettem, bár az az érzésem, hogy a kurvy madarski azt jelenti, kurva magyarok. Egyetlen magyar srác kommentelgetett lelkesen angolul, és próbálta észérvekkel meggyőzni arról az oldal látogatóit, hogy érthető a magyarok álláspontja, és egy szlovák srác hasonló stílusban, normálisan válaszolgatott neki szintén angolul, hogy nekik meg mi a problémájuk a magyarok álláspontjával. Kicsit szomorúnak éreztem, hogy kurva magyaroznak, miután én is ebbe a kategóriába esem, pedig sosem tettem semmilyen megjegyzést se a szlovákokra, se más népekre. (Na jó, azt mondtam, hogy az amerikaiaknál valami nem stimmel fejben.)

Most visszanéztem, és szomorúan tapasztaltam, hogy odataláltak a magyarok. Azt a mocskolódást, te jó ég... Ilyen beszólásokkal, hogy a szlovákok történelme elfér egy sms-ben, meg hogy "idősebb vagyok, mint Szlovákia". Ez ám a jó szomszédi viszonyhoz vezető út! Egyetlen vicceset találtam ebben az egész elkeserítő történetben. Van egy lány, aki több bejegyzéshez kommentelt ocsmányságokat magyarul. Van egy fiú, aki több bejegyzéshez odakommentelte Einstein egyik mondását: "Nationalism is an infantile disease. It is the measles of mankind." Erre az előbb említett lány bemásolta az idézetet még egyszer, majd kommentálta is: "Ott a pont!" Vajon nézett tükörbe mostanában?

Na mindegy, igazából tenni ellene nem tudok, akkor meg minek vele foglalkozni. Azért nagyon szomorúnak tartom a helyzetet úgy általában is, és nem lennék mostanában szlovákiai magyar.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai