Olimpiai megnyitó

2000-ben fizikaórán néztük az olimpia megnyitóját, és olyan hangulatos volt önmagában is, attól meg pláne, hogy a tanárunk meg akarta nekünk mutatni, hogy azóta is mindig megnézem, ha tehetem. Idén sem hagytam ki, bár a napom teljesen máshogy alakult, mint terveztem, és közel sem haladtam annyit a munkámmal, mint szerettem volna. (Ma bepótoltam, sőt túl is teljesítettem az adagot.)

Magyarul szerettem volna nézni, mert ilyenkor jólesik, ha a bevonuláskor a kommentátor a magyar csapatnak kicsit jobban örül, mint a többinek. Mivel az Eurosportnak csak német közvetítését találtam, az M4-re esett a választásom. Egészen okés is volt, csak a sopánkodás zavart kicsit, hogy miért húsz másodperc jut a csapatokra, és negyed óra a zenés-táncos betétre. Külön örültem, amikor a kiemelkedő francia nős blokkban a (férfi) kommentátorok az abortusz mellett kardoskodó hölgy bemutatásánál megemlítették az abortuszt, és nem fűztek hozzá semmilyen megjegyzést. Aztán elérkezett a láng meggyújtásának pillanata, és akkor kétszer is kicsúszott, hogy hova jutott Franciaország, két színes bőrű sportoló gyújtja meg a lángot. Ez rendesen felzaklatott és -dühített, egyszerűen nem akartam hinni a fülemnek. Az egyenlőség, testvériség, elfogadás alaposan körbejárt eszméje után egy ilyen hogyan jöhet ki valakiből? Meg nem is értem, az a két sportoló talán nem ember, nem francia, kevesebbet érne, mint az, akinek fehér a bőre? Már miért ne gyújthatnák meg ők a lángot? Hányan is vitték a fáklyát csak abban az utolsó 10-15 percben, és abból hányan voltak fehérek? Ki is adta át a végén ennek a két fiatalnak, nem Franciaország legidősebb, még élő olimpikonja, aki történetesen fehér bőrű? (1948-ban lett bronzérmes, szinte felfoghatatlan. És igen, tudom, hogy a mi legidősebb, még élő olimpikonunk még nála is idősebb.)

Elképesztő, amikor megy a picsogás, mert egy sötétebb bőrű ember megkap valamit, amit a fehér bőrűek mindig megkaptak, amióta világ a világ, illetve amióta vannak újkori olimpiák, jelen esetben. Mintha az úgy lenne igazságos, hogy egyeseket elnyomnak, és ha már nem, akkor csorbulnának a többség jogai.

No, borzasztó, de a megnyitó maga nagyon tetszett. Jó ötlet volt, hogy a Szajnán, hajókon és csónakokon vonultak be a csapatok, jó volt a háttérsztori, a fáklyával Párizst bejáró fantom, a kultúra, a történelem, az irodalom bemutatása. Sőt Lady Gaga és Celine Dion is nagyszerű volt. Az meg különösen, hogy hiába szakadt az eső, minden lement úgy, ahogy eredetileg eltervezték. Remélem, meleg volt, és nem fázott meg mára minden résztvevő.

Megjegyzések

  1. Bárcsak te lennél a kollégám... Komolyan egész hétvégén azt hallgattam, hogy a romlott nyugaton a sok meleg és gendersemleges ember megszentségteleníti DaVinci-t és a kereszténységet. Meg azon háborogtak, hogy minek kell ezt mutogatni, maradjanak a 4 fal között...

    Szerintem is igényes volt a megnyitó, egyfajta kárpótlás a covid alatti nyári és téli olimpiák után a Szajnán hajózva bemutatni Párizs nevezetességeit és mindent, ami francia. Kedvet csinált a férjemnek is egy párizsi kiruccanásra, pedig az európai fővárosok közül ez volt az egyik, ami egyáltalán nem vonzotta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, ez elég lélekölő lehetett. Nekem komolyan nem az utolsó vacsora és Da Vinci ugrott be arról a képről, pláne, miután úgy vezették fel a szegmenst, hogy "most jön a buli". Először nem értettem, miért festették kékre emberünket, aztán ezen túlléptem, és a bőség jutott eszembe, egy nagy lakoma. Szomorú bejegyzéseket olvastam, videókat láttam erről, többek szerint az aberrációkat reklámozta a megnyitó, és ilyet gyerekeknek nem lenne szabad látni. Hát, a környékünkön mászkál egy ember, aki egyértelműen férfinak született, de folyamatban van nála a nemátalakítás. Már jópárszor elsétáltunk mellette az utcán, amikor egyszer a 6 éves lányom nagyon megnézte, és már jó messze tőle megjegyezte, furcsa volt ez a néni, úgy nézett ki, mint egy bácsi. Mondtam neki, szerintem bácsinak született, de nem érezte úgy jól magát, inkább néni szeretett volna lenni, és az lett belőle. A gyerek azóta is szeret lány lenni, és rémálmai sem lettek. Elraktározta magában, hogy ilyen is van a világon.

      Általában én sem érzek égető vágyat, hogy elutazzak Párizsba, de nekem is meghozta a kedvemet ez a megnyitó, szóval teljesen megértem a férjedet :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Gárdonyi Géza: Isten rabjai

Szem