Molykarácsony

Idén érzem először, hogy talán ez az utolsó, amin részt veszek. Vicces módon egy olyan lányt húztam, akinek két, általam fordított könyv is a kívánságlistáján van, ezért megkapja mindkettőt. Plusz lehet a könyv mellé apróságokat tenni a csomagba. Én eddig minden angyalkámtól kaptam teafiltereket, idén én is tettem. A kívánságlistához mellékelt kis üzenetben az állt, hogy a húzottam szereti a csokit, kivéve a marcipánosat (ki érti ezt? - de kinek a pap, kinek a papné), valamint odavan a majmokért és a cicákért. Gondoltam, keresek akkor majmos vagy cicás könyvjelzőt, de azt nem találtam, helyette viszont kezembe akadt egy szerintem irtó cuki őrangyal (akkora az egész, mint egy kis doboz TicTac, de nagyon helyes arca van), így azt csomagoltam be. És egy képeslapot a kedvenc karácsonyi idézetemmel meg némi jókívánsággal.

Úgy gondoltam, szép kis csomagot sikerült összeállítani, és külön vicces, hogy pont az egyik kedvenc írónője néhány könyvének fordítója húzta őt. Aztán elbizonytalanodtam.

Történt, hogy egy nő írt egy karcot, amiben megjelölte az ajándékozóját (ez nem én vagyok), és amit meg is osztott az ajándékozós esemény hozzászólásai közt. Ebben felháborodását fejezte ki a kapott ajándékcsomag miatt. Már itt elkerekedett a szemem, aztán elolvastam a karcot. Sok panasza volt az illetőnek.

- Az angyalkája nem jelölte a kívánságlistáján, melyik könyvet szerzi be. (Lehet jelölni, sokan kérik, hogy tegye meg az ajándékozó, pl. én is, mert tudom, hogy pl. az unokaöcsém is a listámról válogat általában.)

- November 10. körül kaptuk meg, kit húztunk, de ez a nő már a hónap legelején megvette egy szuper akció keretében a kívánságlistája egyik elemét. Aztán azt a könyvet kapta az angyalkától is, és akkor ő most úgy érzi, hogy tulajdonképpen nem kapott könyvet.

- És a plusz ajándékok láttán szóhoz sem jutott a felháborodástól. Bevallom, én egy darabig elnézegettem a karchoz csatolt képet, és nem értettem, mi lehet a baja, el kellett hozzá olvasni a hozzászólásokat is. Merthogy két arcmaszk volt a könyv mellett, és a nő kis üzenetében szerepel, hogy nagyon szereti az arcmaszkokat, bármilyennek örül. Na, hát, az volt a felháborodás oka, hogy no name a márka. Én meg, kész, leteszem a hajamat.

- Ja, és nincs a könyv mellett képeslap, tehát az ajándékozó egyébként is egy bunkó.

Szerintem meg vérlázító, hogy egy könyvajándékozós eseménynél, ahol a könyvön kívül semmit sem kötelező adni, minden más csak plusz (és ez az esemény leírásában kiemelve szerepel), valaki ki tud akadni azon, hogy nem szupermárkás bármit kapott. Az meg külön szíven üt, hogy az angyalka a hülye, amiért duplikátumot küldött. A nő végig sem gondolja, hogy ő előbb megvette azt a könyvet, mint ahogy kisorsolták, ki kit húzott, tehát itt legfeljebb magát hülyézheti le, amiért nem vette le a kötetet a listájáról, ha már beszerezte. Az angyalnak honnan kellett volna tudnia, hogy ő arról a listáról még vásárolgat? Nem mellesleg évekig szerepelt az eseményleírásban az is, hogy miután leadtad a szervezőnek a kívánságlistádat, már ne vásárolgass róla, egyébként meg ellenőrizd a listát, hogy tuti csak olyan könyvek legyenek rajta, amiket még nem kaptál meg/vettél meg, és amiknek tényleg örülnél.

Na, azóta minden alkalommal, amikor a frissemben feljön az ajándékozós esemény, két dolog jut eszembe egyből:

- Simán húzhatom jövőre én is ezt a nőt, aki ilyen bunkón reagált az ajándékra, és mindenkit, aki megpróbálta rávezetni, hogy azért ő is bőven hozzájárult a saját csalódásához, elküldött melegebb éghajlatra.

- Én egészen idáig azt gondoltam, tök poén, hogy az én könyveim is fent vannak a húzottam listáján, és ezeket fogja kapni, meg az őrangyal is tetszik, de mi van, ha az ajándékbontáskor ki fog derülni, hogy tulajdonképpen egy paraszt vagyok, mert saját könyvet küldtem, és különben is, hol a macskás vagy majmos bármi, mi ez a szar őrangyal.

Tök csalódott vagyok, pedig nem is engem aláztak meg a néhány száz résztvevő előtt. Szomorú, mert eddig nagyon szerettem, és minden évben vártam is ezt az eseményt. Amúgy öt éve egy antikváriumból beszerzett, elég viseltes könyvet kaptam az akkori angyalkámtól. Nem csomagolta be a borítékon belül, pedig kértem, valamint nem mellékelt semmit. De nekem eszembe sem jutott pampogni még magamban sem, mert nem vártam el, hogy mellékeljen bármit is, valamint kíváncsi voltam arra a könyvre, el akartam olvasni, azért volt a listámon, ennél fogva nem voltam csalódott, hogy egy kicsit viharvert példányt kaptam.

Szóval lehet, hogy ez az idei az utolsó molykarácsonyom.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai