A nálam lazább szülők

Persze mindig kérdés, ki miben laza, senki sem mindenben, gondolom. Pl. én nem izgulok, ha a gyerek nem eszik rendesen ebédnél vagy vacsoránál, nem muszáj neki, csak szoktam jelezni (vacsora esetében), hogy lefekvéskor és éjjel nem lesz lehetősége enni, teljesen mindegy, mekkora lesz a hiszti, szóval jobban megérné inkább most magához venni valamit, amikor ennek ideje van. Vagy pl. három és fél évesen lemehet a lépcsőn úgy, hogy nem fogja a kezemet, mert ügyes, stabil, nem botlik/esik. Vagy kevésbé forgalmas utcán mehet úgy, hogy nem fogja a kezemet, csak arra kell figyelnie, hogy ő megy a fal mellett, és a kereszteződés előtt kb. 10-15 méterrel kérem a kezét, és akkor nincs ellenkezés meg "de..." meg semmi. 

Aztán ha valaki másban laza, van, hogy meglepődöm, esetenként írok is erről. Az pl. nagyon megdöbbentett, amit a strandon láttam. Kétszer voltunk most két nap alatt. 

Első nap azt figyeltem, hogy egy anyuka két gyerekkel, egy 6-7 év körüli kislánnyal meg egy 2 évnél tuti fiatalabb kisfiúval a gyerekmedencétől tök messze telepedett le, majd ő a lányával a pokrócon elvolt, a még tutira nem kétéves kisfia meg egyedül gyerekmedencézhetett. Jó, értem, hogy csak 20 cm a víz, de egy ekkora gyerek azért abba is hamar bele tud fulladni, vagy ha nem a legrosszabbra gondolunk, elvágódik a vizes fémszegélyen, amikor befelé igyekszik, vagy leesik a csúszdáról, vagy bármi. Egy alkalommal percekig üvöltött a gyerek a csúszda tetején, hogy mama, mire az anyuka konstatálta, hogy ja, őt hívja a fia, és odament hozzá. Tök szerencse, hogy a kicsi felfogta azt a szabályt, hogy csúszni csak akkor lehet, ha ott van anya is. Persze nem tudom, hány százszor kellett elmondani neki, mire ilyen szépen beérett. És hogy én ezeket miért láttam, ha az én gyerekem is ott volt a strandon? Ekkor az apja figyelt rá.

A második napon a gyerekmedencétől pár méterre ült egy öttagú család egy egyévesnél fiatalabb picivel, aki épp csak totyogott, aztán simán kommandózhatott egyedül a gyerekmedencében úgy, hogy a felnőttek nem őt figyelték, hanem beszélgettek, elmentek a büfébe, satöbbi. Neki sem lett semmi baja, de nem vagyok biztos benne, hogy ez nem a szerencsének köszönhető. Mindenesetre stresszes volt, hogy Flórával foglalkozzak, miközben nem tudom levenni a tekintetem a piciről, nehogy valami baja legyen. Lehet, hogy más szülőknek meg én vagyok fura, hogy egy 3,5 évessel ott vagyok a medencénél.

Aztán itt is kiderült, hogy másban meg én vagyok lazább másoknál. Volt egy időszak, amíg Flóra egyedüli gyerekként csúszdázott, ekkor azt csinálta, hogy lecsúszott, majd visszamászott a kb. 2 méter hosszú gyerekcsúszdán. Később jött még két kisfiú, az egyik mindjárt rá is szólt Flórára, hogy visszafelé nem szabad mászni. Ezt már nem értettem, hogy miért, nem volt logikus, és nem is volt kiírva sehová. Még később odagyűlt egy csomó gyerek, az egyik, Flórához hasonló korú megindult visszafelé a csúszdán, amire anyukája rászólt, hogy nem szabad, mert a kicsik is le fogják utánozni. Azóta sem értem, mi van akkor, ha a kicsik is leutánozzák, mi tud történni velük, ha ott van mellettük anyukájuk/apukájuk, és ők megpróbálnak visszamászni azon a két, nem túl meredek méteren. Mindenesetre utána már én sem engedtem Flórának, mondtam neki, úgy tűnik, itt ezt nem szabad, legalábbis másoknak nem engedi az anyukájuk, inkább ne csinálja ő se. Elfogadta.

Megjegyzések

  1. Inkább legyél nem laza szülő. Pont a posztod előtt olvastam, hogy megfulladt egy 7 éves gyerek Karcagon, mert egyedül maradt a gyerekmedencében, ahonnan átment a termálvízbe. Tragédia.

    A csúszda szerintem azért nem ok, mert lehet, hogy megszokja a gyerek, hogy visszafelé is a csúszófelületen megy fel, ha más is van ott, vagy akár egy nagyobb csúszdán is; elég egy kicsit nem figyelni, hogy összeütközzenek. Nem a hozzád hasonló, figyelmes anyukák miatt, akik ott vannak a gyerek mellett, hozzák az ilyen szabályokat szerintem, hanem túl(?)biztosításként, hogy szokják meg, hogy máskor se arra közlekedjenek. Aztán persze lehet, hogy az adott kontextusban egyáltalán nincs igazam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is olvastam a hírt. Vérfagyasztó belegondolni is, mit élnek át a szülők, és milyen lesz úgy leélni az életüket, hogy arra gondolnak, milyen kicsi kellett volna ahhoz, hogy ne történjen meg ez a tragédia.

      Hmm, lehet, hogy a csúszdában igazad van. Mert tényleg, ott vagyok, figyelek, és ha valaki vár a csúszda tetején, akkor nem engedem visszafelé mászni a gyereket, illetve ha egy másik gyerek mászik, az enyém meg fent ül már, akkor szólok neki, hogy várja meg, amíg a másik felér. De ha nincs ott szülő, akkor valóban előfordulhat, hogy a felfelé mászóra rácsúszik egy másik gyerek, abból meg komolyabb sérülés is lehet.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai