Adaptáció

Általában elégedetlen vagyok, ha egy könyv elolvasása után megnézem a belőle készült filmet/sorozatot is*. Mégis rendszeresen nézek adaptációkat. Akkor nincs bajom, ha egy sorozatról széltében-hosszában híresztelik az alkotói, hogy csak az ötlet van egy bizonyos könyvből, ilyen például a Váratlan utazás, ahol mondjuk a sorozatot jó húsz évvel előbb láttam, mint ahogy elkezdtem olvasni a könyvet, de teljesen elfogadható számomra, hogy kb. csak a neveket, a helyszínt meg a hangulatot emelték át, semmi mást.

No de... Amikor egy adaptáció hűen követi a könyvet, aztán egyszer csak azon kapom magam, hogy arra gondolok, hmm, a főszereplő a könyvben simán csak fura volt, a sorozatban meg egy bunkó, az nem jó. Meg az sem jó, amikor olyan szerelmi szálakat szőnek a történetbe, amikre semmi szükség, a könyvből egyáltalán nem hiányoztak. Meg amikor egy fontos megmérettetésen azért bukik el a főszereplő a könyvben, mert egyszerűen nincs olyan jó, mint az ellenfele, a filmben meg azért, mert előző éjjel a sárga földig leissza magát. Ehhez kapcsolódóan bosszant, amikor úgy érzem, hogy a filmbeli főszereplő egy idióta, miközben a regényben tökre nem volt az.

És akkor ennek fokozása, amikor nagyon várom a sorozatot, mert nagyon szerettem a regényt, és többeknek javasoltam elolvasásra, és nekik is nagyon tetszett, majd kiderül, hogy gyakorlatilag nincs egyezés a könyv és a sorozat között, csak a szereplők nevében meg a konfliktusban. A főszereplő személyisége teljesen megváltozott, a durva esemény feleolyan durvának tűnik, mint a könyvben (a főszereplő szempontjából), mert egy nagyon fontos körülményt kihagytak, egy olyan karakterből, aki alig-alig bukkant fel, viszont folyton róla beszéltek, mindig jelenlévő főszereplőt csináltak, satöbbi, satöbbi. Ilyenkor felmerül bennem a kérdés, hogy ha valaki elolvas egy regényt, és nem tetszik neki, minek filmesíti meg, ha semmit sem tart meg a történetből, és nem is jelzi sehol, hogy köze nincs a filmjének a könyvhöz?

Na, sebaj, még két rész, most már érdekel, mit találtak ki lezárásnak, de azért sajnálom, hogy az a szuper regény filmváltozat nélkül maradt. (És érdekelne, mi az írónő véleménye, őszintén és nagyon.)

*Kivételt képezett a Harry Potter-filmek többsége, mégpedig azon egyszerű oknál fogva, hogy a könyveket általában számos évvel a film megjelenése előtt olvastam, így már csak a főbb eseményekre emlékeztem, mire beültünk a moziba, tehát nem tudtam csalódni. A kivétel kivétele a hatodik rész, mert a könyvek közül az volt a kedvencem, ezért még évekkel az olvasás után is meglepően sok részletre emlékeztem, és elszomorított, hogy mennyi mindent kihagytak a filmből. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai