Belvedere

Múltkor, amikor megnéztem, hogyan gondolkodott Klimt, Kokoschka meg Schiele a nőkről, olyan jegyet vettem, amivel 30 napon belül a Felső-Belvederébe is be lehet lépni, mert ott van Klimt Csókja, ami az egyik kedvenc képem, de aznap, amikor az Alsó-Belvederében nézelődtem, nem volt elég időm mindkét épületre, viszont ez a jegy lényegesen olcsóbb volt, mint külön-külön megvenni a kettőt. Tegnapig volt érvényes a jegyem, úgyhogy tegnap el is látogattam a Felső-Belvederébe. Nem kell semmit sem elsietni.

Én már nem is emlékeztem rá, hogy ott ennyi rengeteg minden van, pedig szerintem bementünk, amikor a szüleimmel Bécsben voltunk az egyik őszi szünetben. Van középkori kiállítás 5-600 éves szárnyas oltárokkal és faragványokkal - gyönyörűek, nagyon jólesett nézni őket. Aztán van biedermeier, realizmus, és a többi, és a többi. Többször is szerepelnek magyarok a festők és a modellek között is, ennek is örültem. Nagyon sok képet írtam most fel, hogy majd meg kell keresni a Google-ben, és szinte mind meg is lett. Az egyik festmény nem, mert nem volt számomra egyértelmű, melyik cím melyik festményhez tartozik, és nem jót írtam fel. Kár érte, szép volt. Egy másik képet meg csak úgy simán nem ismer a Google, amit nagyon sajnálok. Prati festette, és az a címe, hogy Aranylakodalom Dél-Tirolban. Egészen megható kép. No de. Megmutatom azokat, amiket megtaláltam, olyan sorrendben, ahogy felírtam őket. Nem kevés, csak szólok.

Teschner: Kisváros
Egy cseh városka, Telč jutott eszembe róla. Érdemes rákeresni, csodálatos hely.

Oppenheimer: A filharmonikusok
Laske: Bolondok hajója
Böngészős kép, és nagyon érdekes látni, ki mindenki fért fel erre a hajóra. Kedvelem a társadalomkritikát, ez a kép is azért tetszik elsősorban.
Lilly Steiner: Önarckép
Annyira szép! Ezen a múzeumi kiruccanáson ennél a képnél éreztem először, hogy jó lenne tudni festeni. Persze nem lehet mindent, és én tökéletesen elégedett vagyok azzal, hogy fordíthatok, de ettől még néha sóhajtozom azon, hogy egy 2 éves szintjén rajzolok. Ez egy grafikus nagynénivel amúgy elég szép teljesítmény.
Frankl: Újra találkozom Béccsel  
Ezt nem tudom értelmesen elmagyarázni, de nekem nagyon érdekes látni, hogy más népek fiai és lányai is annyira szeretik a szülővárosukat, mint én Budapestet, illetve hogy ugyanazt jelenti nekik ez a város, mint nekem amaz. Nyilván szeretik, teljesen logikus, ezért is mondom, hogy nem tudom ezt úgy megfogalmazni, hogy ne tűnjek idiótának.
 Frankl: Kilátás a Belvederéből Bécsre

Messerschmidt: Fejek
Van egy kisebb szoba egy kandallóval, és ott kapott helyet vagy 20-30 ilyen fej. Körben állnak, kifelé néznek, és nagyon érdekes az összhatásuk, pláne, ha a helyszínt is belevesszük. Ezek amúgy az 1780-as években készült művek. Annyira zseniális az egész, hihetetlen. Órákig el tudnám nézni őket.

J. Louis David: Napóleon
A törikönyvből ismerem, ebben szinte biztos vagyok.
Schödlberger: A Traunfall-vízesés  

Hans Makart: Öt érzék
Nem ilyen sorrendben szerepelnek a kiállításon, de az nem baj. 
Klimt: A csók
 Nagyon-nagyon szeretem, kicsit meg is hatódtam, ahogy ott álltam előtte :)  

Schiele: Négy fa
Schiele képei nem annyira tetszettek legutóbb, azért is örültem meg ennek, mert ez viszont nagyon.

Ebyl: Olvasó lány
Régóta szeretem, és megörültem neki, hogy megint láttam.


Friedrich von Amerling: Lantjátékos
Tiszta vicces, de a lány keze fogott meg. Nem mintha a kép összességében nem lenne szép :)

Waldmüller: Kora tavasz a Bécsi-erdőben 
Trübner: Caesar a Rubiconnál
Ezen magamban nagyon nevettem :) Micsoda cím, micsoda kép! És jó volt látni, hogy a kutyák bizony kutyák, amióta világ a világ. Ő például 1878-ban kutyálkodott. Na, jó, az nem volt olyan régen, de azért én megörültem neki.

Romako: Rózsaszedő lány

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai