Málta plusz-mínusz

Nagyon szeretem Máltát. Mindenütt tenger van. Nagyon izgalmas az emberek, nyelvek, vallások, ételek, épületek sokfélesége. Télen sincs 10-13 foknál hidegebb. Mindenki nyugodt, laza, senki sem stresszel semmin, nem depizik, mindenkinek jó a kedve. Mindenki jól keres, vagy legalábbis úgy, hogy simán megél, és belefér évi két-három-négy külföldi kirándulás. Gyönyörű a sziget. Nyáron is, amikor a forróságtól minden növény kiég, és az egész egy nagy, barna szikla, és télen is, amikor az esőtől minden kizöldül, nyílnak a virágok, érik a gyümölcs.

Három bajom van vele.

1. Nagyon messze van Magyarországtól. Erről nem tehet, de nekem nagyon-nagyon kevés, hogy félévente egyszer otthon tölthetek két hetet.

2. Tragikus a tömegközlekedés. Innen, Sliemából gyakorlatilag csak a fővárosba, Vallettába lehet zökkenőmentesen eljutni. Sehová máshová. Újabban már a reptérre sem, mert a busz nem átall 10-15 perccel a menetrendben jelzett idő előtt megérkezni. De hát ez nem repülő, hogy órákkal az indulás előtt már ott szobrozzak a megállóban! Ez busz. Ez jöjjön akkor, amikorra ki van írva, plusz-mínusz két perc. De nem jön. Mostanában veszítem el a türelmemet végleg, és már nem tudok mosolyogni ezen, mert halálosan idegesít.

3. Nagyon durva a tél. Ez elsőre ellentmondásnak tűnik, mert most mondtam, hogy sosincs 10-13 foknál hidegebb. (Kivéve tavaly karácsony és szilveszter környékén, amikor odafagytak az emberek, mert 4 fokig hűlt a levegő, sőt Gozón fagyott is, ami hallatlan, sosem mértek még ilyen alacsony hőmérsékletet errefelé.) Igen ám, de a 10-13 fok kintre és bentre egyaránt vonatkozik. A házak nincsenek szigetelve, helyenként centis lyukak tátonganak a falak mellett. Nincs bevezetett fűtés sem, vezetékes gáz pl. sehol sincs a szigeten. És nagyon magas a páratartalom, amitől nyirkos hideg van bent, ami sokkal kegyetlenebb, mint a sima hideg. Ugyan vannak ilyen trükkök, hogy olajradiátor, mini hősugárzó meg gázpalackos fűtőizé, de ezek nem érnek sokat, mert szigetelés híján főként az utcát lehet fűteni velük. Persze melegen öltözöm, úgy üldögélek itthon, mint eszkimó az igluban, de ami kilóg, az fázik, pl. a kezem meg a fejem. Egészen biztos, hogy nem tudnék örökké így élni, és az is tuti, hogy nem szeretnék még egy ilyen telet végigcsinálni. Inkább élek olyan helyen, ahol kint -10 van, bent viszont 20. Az nekem élhetőbb.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai