Varga-Móricz Ida: Heten voltunk




Móricz Zsigmond a legfiatalabb testvére, az egyetlen húga szemén keresztül és a levelezésük tükrében – erről szól ez a könyv. És nagyon nyomasztó. Már a gyerekkor sem volt könnyű, igaz, természetesen akadtak szép pillanatok és időszakok, és felnőve sem lett könnyebb, egyiknek sem, pedig heten voltak. Az egész csupa nehézség és halál. Gyönyörűen bemutatja a könyv, hogyan dúl szét mindent a háború, hogyan repülnek ezerfelé a család tagjai, különösen a második világháborúban – még úgy is, hogy nem voltak üldözöttek.

Hiába szeretem ezeket a személyes hangvételű történeteket, visszaemlékezéseket, mindig sírás a vége, mert nagyon nyomasztó belegondolni, milyen lehet, amikor az ember mellől mindenki meghal, és ő ott marad magára teljesen egyedül, mondjuk hét testvér közül utolsónak. Jó, nem marad teljesen egyedül, mert a régiek helyére mindig jönnek újak, de akkor is nagyon lehangoló. Az kicsit megnyugtató, hogy Ida milyen nyugalommal tud ezekről a dolgokról írni, még arról is, hogy a saját fia is meghalt (eltűnt a második világháborúban), meg arról is, hogy az újságból tudta meg, hogy meghalt a testvére, mert a háború miatt nem ért el hozzá a gyászjelentés, de utal is rá, hogy húsz-harminc-hatvan-nyolcvan év távlatából már sok mindent másként lát, mint amikor átélte.

Utánaolvasva nem tetszik, hogy a leszármazottak máig abból tudnak élni, hogy ők Móricz Zsigmond unokái/dédunokái, de ha logikusan végiggondolom, érthető a dolog. Csak nekem kicsit piszkálja a csőrömet, mint amikor valaki olyan könyvet csillagoz meg értékel pozitívan a molyon, amiben az ő keze is benne van. Tudom, hogy a két dolog nem egyforma, de bennem nagyon hasonló érzések ébrednek mindkettő láttán. Irritálódásnak tudnám nevezni.

A könyv mindenesetre négy csillagot kapott. Biztos, hogy fogok olvasni Móricztól (már olvastam több mindent, de még akarok), legelőször az Életem regényét, és a legidősebb lányától, Virágtól is megszerzem az Apám regényét. Ezután a részlet után muszáj lesz.

Megjegyzések

  1. Mindkettő nagyon érdekes lehet, bár egy kis tartózkodás van bennem a családtagok által írt visszaemlékezésekkel kapcsolatban. Sokszor elhallgatnak dolgokat, vagy elferdítik, esetleg nem is szólnak egyáltalán egy bizonyos témáról. pl. viszonyokról, a saját tetteikről stb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a Heten voltunkban is érdekes, hogy olyat sosem ír Móriczról, ami kellemetlen lehet, pl. nem szól arról, hogy csalta az első feleségét, még arról sem, hogy az első feleség öngyilkos lett, sőt az író és Csibe kapcsolata is teljes homályban marad. De ezeket én tudom magamtól, mert magyartanár anyukám van, aki ezeket elmesélte, amikor az Árvácskát olvastam hetedikben, szóval túl nagy hátrány nem ért :D De kíváncsi leszek, ő maga meg a lánya ezekről a dolgokról mennyit árulnak el.

      Törlés
    2. A lánya Csibéről szerintem egy szót se szól, azt olvastam egyenesen gyűlölte, mert kihasználta Móriczot. Ő legalábbis ugy vélte...

      Nagyon jók ezek a munkák, csak ugye az igazság milyen formáját olvassuk, az a kérdés.

      Anyukád magyart tanít! Most már mindent értek. :)

      Törlés
    3. Azt valahol én is olvastam, hogy egyik lánya sem volt oda Csibétől, azért is lennék kíváncsi rá, a legidősebb, aki regényt írt az apjáról, említi-e egyáltalán bármilyen formában is.

      Igen, anyu magyart tanít, elég sok irodalmi anekdotának vagyok birtokában emiatt, és egyéb előnyök is származtak ebből a helyzetből, pl. anyu tanított meg verset elemezni.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai