A Wall Street farkasa (2013)

Réka írt egy SMS-t tegnap délután, hogy nincs-e kedvem este mozizni. Először azt akartam írni, hogy nincs, de aztán rájöttem, hogy csak az elkeseredés beszél belőlem, és ha nem megyek el vele, a barátnőjével és a barátnő férjével moziba, akkor itthon fogok szomorkodni egyedül, aminek tökre semmi értelme, tehát azt írtam, hogy van kedvem, persze. És el is mentem. És a Wall Street farkasát néztük meg, amiről Dani azt mondta, nagyon jó film, de nem biztos benne, hogy nekem tetszene. Értem, miért mondta ezt, de tetszett a film. Nagyon is.


Jordan Belfort egészen zsenge korától fogva gazdag akar lenni, olyan gazdag, hogy ne is tudja mire költeni a pénzét. Ez az egyetlen célja az életben. Nekem innentől kezdve antipatikus, mert ez nagyon sekélyes gondolkodás, ami nem vezet jóra. Esetében sem vezetett. A fiatalembernek zseniális a dumája, így aztán bárkinek el tud adni bármit, tehát viszonylag rövid idő alatt hülyére keresi magát. Van óriási háza medencével, több nyaralója, jachtja, Jaguárja, minden, ami kell. Meg persze egy szőke cicababa a felesége, aki gyakorlatilag annyit tud, hogy szép - ez várható is egy ilyen sekélyes embertől. Viszont ez a cicababa sem elég neki, úgyhogy napi rendszerességgel csalja meg prostikkal és egyéb nőkkel, akkor is, amikor már gyerekeik is vannak - ennyit jelent neki a család, ennyit ér ő. Vannak még barátai, akikkel együtt összesen mintegy egy milliárd dollárt csal el, ami nem kis pénz, ugye. 0-24-ben tolja az alkoholt, a drogokat, a gyógyszereket, egy tiszta pillanata nincs, viszont előszeretettel néz le és aláz meg nála kevésbé gazdag embereket. Ha nem akarnék csúnyán beszélni, összességében úgy tudnám jellemezni, hogy egy felfuvalkodott hólyag. Ha ennél csúnyábban akarnék beszélni, akkor azt mondanám rá, hogy egy szar alak. Persze, lehet nevetni azon, amikor fullra betépve ámokfutást rendez, ahogy nevettem is sokat, nagyon sokat, de akkor sem lett szimpatikus sem Jordan, sem bármelyik barátja. Jordan tehetséges ember, aki rosszra használja a tehetségét, és az nagy baj. Ezt ő is tapasztalja, amikor hirtelen a bíróság előtt találja magát, és húsz év fegyház elébe néz. Szerencsére létezik a vádalku, aminek köszönhetően csak három évet kap, abból is csak 22 hónapot ül le. Ez utóbbit onnan tudom, hogy ez egy igaz történet, Jordan Belfort önéletrajza alapján forgatták, bizony, ezért utána lehet nézni a neten. Az igazi Jordan Belfort egyébként nemcsak szar alak*, de még csak nem is különösebben jóképű, ami ismét azt a szomorú igazságot támasztja alá, hogy egy csomó nőnek tökre semmi sem számít egy pasiban, se a jelleme, se a külseje, csak az, hogy legyen jó sok pénze. De most komolyan, emberünk azért nem egy Leonardo DiCaprio.

Jordan Belfort
Leonardo DiCaprio
Nagyon érdekes volt az a pillanat, amikor véget ért a dal, és Jordant bevarrták. Réka fel volt háborodva és sajnálta a pasit, és rossz embernek tartotta azt, aki feldobta. Ez engem meglepett, én ugyanis végig azt vártam, hogy csukják már le, és amikor megtörtént, úgy éreztem, végre megkapta, amit megérdemelt. Mert ha "csak" az derült volna ki a filmből, hogy egy egyébként szerethető figura elsikkasztott egy csomó pénzt, én is tudtam volna vele azonosulni, és én is sajnáltam volna, amiért leültetik. De így, hogy kifejezetten ellenszenves volt az illető, teljesen igazságosnak tűnt, hogy egyszer csak visszaüt az a sok szemétség, amit csinált, és ő szépen megszívja.

A főszereplő tehát számomra nem volt szerethető, de a film ettől még nagyon jó. Oké, a rengeteg szex, kokain, hányás, vér és káromkodás valóban nem annyira kényelmes, de három óra alatt azért hozzá lehet szokni, és biztos így hiteles a történet. Leonardo DiCaprio meg szerintem nagyon nagyot alakít ebben a filmben, és megérdemli azt az Oscart, amire jelölték is. Remélem, hogy ő kapja. Szóval szerintem a film tíz pontból nyolcas, a főszereplő meg tízből tízes.


*volt abban az időszakban, amiről a film szól, az azóta történtekről nincs túl sok információm, de el tudom képzelni, hogy az a kevés, amit tudok, igaz: levonta a tanulságot a történtekből, kijózanodott a börtönben, és most már tisztességes módon keresi meg a pénzét, miközben nem gázol át senkin.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai