Jacqueline Wilson: The Lottie Project

Ez a második könyvem az írónőtől, és még mindig tetszik. Szeretem benne, hogy komoly témákat jár körül, de gyerekek számára befogadhatóan, sok humorral.


Jelen esetben több kérdésre is keressük a választ. Milyen egy olyan anyával élni, aki tiniként lett anya? Milyen tízéves gyereket nevelni huszonévesen? Milyen az, amikor anyuka otthagyja apukát és a gyerekét is egy új szerelem kedvéért? Milyen az, amikor az egy évtizede jól működő családmodell hirtelen felborul, és anya és lánya mellé érkezik egy pár meg egy mostohatestvér?

Nagyon tetszett Charlie alakja. Annyira életszerű tetteiben és szófordulataiban is! A reakciói sokkal emberibbek és hétköznapibbak, mint mondjuk néhány hasonló témájú filmben a vele egykorú, ugyanilyen élethelyzetbe kerülő gyerekeké. A történet a nagyon vicces indulás után gyorsan megszűnik viccesnek lenni, de jó az olvasó felé közvetített üzenet: minden tettnek következménye van, és vannak helyzetek, amikor nagyon kevés a „bocsánat, nem akartam”. Persze minden jó, ha jó a vége, mert azért mégiscsak tizenéves kislányoknak szól a könyv.

Bónusz, hogy egy csomó mindent megtudunk a Viktória-korabeli Angliáról Charlie projektfüzetéből. Meg az első szerelemről, persze, igaz, annak a végkifejletéről nem szól a fáma, az olvasó fantáziájára van bízva, hogyan folytatódik az a szál.

Összességében öt csillagos olvasmány. Ha találkozom még Jacqueline Wilson könyveivel, azokat is el fogom olvasni. Nagyon jó, amit csinál, és ahogyan csinálja.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai