The Croods (Croodék, 2013)

Tetszett az előzetese, amit valamelyik animációs film előtt láttam a moziban, ezért eldöntöttem, hogy megnézem. Tegnap sor is került rá.


Angolul néztem, de az előzetes alapján magyarul is jó lehet. Eléggé amerikai történet: a szigorú apuka keményen fogja a családot, ám amikor felbukkan a fiatal, okos, jófej szívtipró, hirtelen kicsúsznak a kezéből a dolgok, és ha nem akarja elveszíteni a családját, akkor kénytelen megváltozni. Persze sikerül neki.

Apuka vezérelve így foglalható össze: minden új rossz, a kíváncsiság veszélyes, és ha nem félsz, meghalsz. Van valami igazsága, lássuk be, de túlságosan szó szerint érti a saját elképzelését, ezzel pedig az őrületbe kergeti tinilányát, Eepet, aki nyilván fellázad az apai szigor ellen. Neki is van valami igazsága: ha nem lenne kíváncsiság, nem lenne fejlődés sem.

A film erősen emlékeztet engem a Jégkorszak legutóbbi részére. Itt is vándorolnak a kontinensek, eltűnik az ismert világ, születőben van egy új és ismeretlen. Ezt nagyon látványos robbanások kísérik, amelyek szörnyen gyorsan haladnak előre, de azért mégsem olyan gyorsan, amilyen gyorsan egy ősember gyalogol. Az ábrázolt őskor erősen pszichedelikus flórástól és faunástól, viszont érdekes és vicces is. Nagyon jók a poénok, akár vizuálisak, akár szóban hangzanak el. A szereplők szerethetők, kivéve talán a család legkisebb gyermekét, Sandyt, akit nem ártana kicsit megnevelni, bár ha belegondolunk, hogy feltehetőleg Eep is ugyanolyan nevelésben részesült, mint a húga, mégis ember lett belőle, akkor végül is nincs nagy baj. Az egész történet a legkevésbé sem realisztikus, csodásnál csodásabb tetteket hajtanak végre ősembereink - ennyi erővel akár varázserejük is lehetne, az talán még hihetőbb is lenne. Elég pörgős, sosem ül le a történet, és nagyon jó a zene is. Ez talán a legjobb szám:


Tetszett nekem, megérte megnézni. 10-ből 8 pont.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai