Roald Dahl: Fantastic Mr. Fox

A koreai kislányokkal nehéz mit kezdeni, mert a nyelvtanban már átvettük azokat a dolgokat, amiket az ő korukban érdemes, úgyhogy azt találtam ki, hogy az órájuk első felében ismétlünk, a másodikban meg olvasunk. Nekem az a legegyszerűbb, ha mesét olvasunk, ezért aztán az ötlet megszületésekor lekaptam a polcról Roald Dahl frissen megvásárolt könyvét, és elvittem nekik.


Kiderült, hogy Dahl összes könyvét ismerik, koreaiul már mindet olvasták, amitől még szimpatikusabb lett a család. Aki Dahlt szereti, rossz ember nem lehet. Megkérdeztem őket, nézzük-e meg azért ezt a történetet angolul, és azt mondták, igen, szeretnék. Úgyhogy belevágtunk. Jó sokáig elvoltunk vele, mert felváltva olvasták a lányok, megbeszéltük az összes ismeretlen szót, meg csináltunk mindenféle szövegértési feladatot is, de azért megvolt az olvasás élménye számomra is. Ha tehetném, a kisebbik lány előadását felvenném diktafonnal, és elérném, hogy adják ki hangoskönyvben. Végtelenül cuki, ahogy a kis cérnavékony hangocskáján olvas, hallani, hogy izgul az izgalmas részeknél, és minden szereplőnek más hangot ad. Remélem, színésznő lesz :)

A Molyon azt írtam, hogy ez a könyv egyáltalán nem volt olyan beteg, mint Dahl könyvei általában, és ez meg is lepett. Ez persze nem egészen igazságos, mert Dahlnak nem minden könyve beteg, csak bennem még élnéken él a Boszorkányok című opus, aminek az olvasása közben többször erős hányingerem volt. Meg aztán ebben a könyvben is vannak azért beteg részek, például az elég durva, amikor lepuffantják Mr. Foxról a farkát a farmerek, de azért ahhoz képest, amikre Dahl néha vetemedik, ez tényleg elég langyos.

Egyébként film is készült belőle, ha jól tudom, 2009-ben. Az előzetes alapján lényegesen agyamentebb, mint a könyv, de azért kedvet kaptam hozzá. Jó szórakozásnak ígérkezik.



Négy csillagot ítéltem meg a könyvnek, mert érdekes volt ez a megfordított szituáció, amikor a rókák szemszögéből nézzük az ember és a róka háborúját, de azért Dahl ennél sokkal-sokkal jobb könyveket írt, gondoljunk csak a Matildára vagy a Charlie és a csokigyárra. A kedvenc szerzők között természetesen Dahlnak is jut hely.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai