Filmkritika

Olyan buta filmkritikát olvastam tegnap az indexen A hobbitról, hogy nem is tudom eldönteni, vajon viccnek szánták, vagy ez tényleg komoly. Még nem láttam a filmet, és nagyon szeretném, de ez nem tántorított el a spoileres kritikától, mivel a könyvet tavaly (?) olvastam, és azért még elég sok mindenre emlékszem belőle. A kritika tézise az volt, hogy A hobbit A Gyűrűk Ura-trilógia nyúlása, mert ennyire ötlettelenek a filmkészítők. Aztán következett tíz pont arról, pontosan mit is jelent ez. Most csak a két legblődebb pontot emelném ki. A következőkben én is spoilerezni fogok, szóval aki egyáltalán nem ismeri A hobbitot, az hagyja ezt a bejegyzést a film utánra :) (Már ha érdekli egyáltalán...)

Azt mondja a kritikus, hogy Gandalfot "copy-paste-elték" A Gyűrűk Urából A hobbitba: itt is szerepel, és itt is ő az expedíció vezetője. Kicsit azért leesett az állam ettől. Mit kellett volna csinálni? Kihagyni Gandalfot a buliból? Az nem baj, hogy Tolkien bácsi írta bele Gandalfot mindkét regényébe? Hogy A hobbit amúgy A Gyűrűk Ura előzménye, és szerencsétlen Gandalf már fiatalabb korában is a gonosz legyőzésén mesterkedett?

Azt is mondja a kritikus, hogy milyen gagyi már, hogy A Gyűrűk Urában is egy hegyhez kell elkirándulni, meg A hobbitban is, tiszta fantáziátlan ez a Peter Jackson, ráadásul már megint ugyanazokat a tájakat mutogatja, mint 11 éve. OMG!!! Hová kiránduljanak inkább ezek a jó törpök a hobbittal? Költözzön az a sárkány a tengerpartra? Vagy az Alföldre? Vagy mi legyen? Tényleg nem lehetett volna elolvasni a könyveket, mielőtt megnézzük a filmeket? Vagy legalább a filmek megtekintése után, hogy legyen valami fogalmunk bármiről is?

Egyszerűen nem értem, miért nem lehet olyanra bízni a filmkritika megírását, aki valamit tud Tolkien műveiről. Most ez úgy hangzik, mintha én olyan hatalmas fan lennék, pedig nem vagyok az, A Gyűrűk Urát kb. másfél évig olvastam, és nagyon szenvedtem vele, pedig egyébként nagyon jó, de azért tényleg megérdemelne annyit ez a film (meg tulajdonképpen bármelyik), hogy ha már lehet róla tudni, hogy adaptáció, akkor olyan ember menjen megnézni, majd az indexnek cikket írni belőle, aki olvasta az alapjául szolgáló könyvet.

Beleolvastam a hozzászólásokba is, és néhányan kiakadtak azon, hogy a cikkíró "meseregénynek" titulálta A hobbitot. (Én ezen nem akadok ki, szerintem is az, sokkal jobban is élveztem, mint a trilógiát.) Erre valaki bekommentel egy ilyet: "A hobbit igenis meseregény. Mondj nekem egy komoly könyvet, ahol fegyver nélkül mennek sárkányra vadászni!" Ezen annyira nevettem :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai