J.K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince

Nekem ez a kedvenc kötetem a sorozatból. Elsőre ez tetszett legjobban, és most másodikra is ugyanez maradt a helyzet. Nem kizárt, hogy elhagyja a billentyűzetet némi spoiler, úgyhogy csak óvatosan olvassátok!


A negyedik kötet óta sötétedik a világ, egyre csak komorodik, komolyodik. Voldemort már a negyedik kötet végén visszatért, az ötödik kötet óta lehet tudni, milyen sors vár Harryre, és pontosan miért. A hatodik kötet, Harry hatodik roxfortos éve azzal telik, hogy Dumbledore-ral együtt feltérképezik Voldemort múltját a szülei megismerkedésétől kezdve addig, amikor Sötét Nagyúr vált belőle. Ezt emlékek segítségével teszik, amelyeket a Merengőben tekintenek meg. Ettől lett éppen ez a könyv a kedvencem a hét közül: nagyon izgalmas a jellemrajz, nagyon érdekes látni, hogyan és miért lesz valakiből velejéig romlott sötét varázsló, a leggonoszabb, aki valaha élt. Emlékszem még arra is, mennyire megdöbbentem, amikor az írónő a megjelenés előtt azt nyilatkozta, megölte az egyik főszereplőt, és mennyire nem akartam elhinni, amikor elolvastam a könyvet, és megtudtam, pontosan kit is áldozott fel. Érdekes módon még második olvasásra és a film kétszeri megtekintése után is elszomorodtam az utolsó fejezeteken, pedig erre véletlenül egészen tisztán emlékeztem. (Az eltérésekre persze nem, azok érdekesek is.)

Egyébként is szeretek emlékeket "újranézni", talán azért fogott meg ennyire ez a rész. Ha lehetne választani varázstárgyat Harry Potter világából, jó eséllyel indulna a Merengő, bár az időnyerő sem lenne haszontalan dolog.

Az is érdekes, hogy a történet haladásával egyre kevésbé szeretem Harryt. Nem tudom, ebbe belejátszik-e az, hogy Daniel Radcliffe elég furán alakította a szerepet, vagy egyébként is így alakulna a dolog. Azért cserébe vannak egyre szerethetőbb alakok: Neville, Luna, Ron és Hermione, sőt még Fleur is egészen szerethetővé válik a végén, a maga irritáló módján.

A hetedik kötet előtt most megint tartok egy kis pihenőt, aztán majd újranézem a filmeket, és ezzel lezárul a Harry-kor. Egészen addig, amíg a gyerekem elég idős nem lesz hozzá. Mert akkor majd újraindul :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai