Vikas Swarup: Q&A


Még 2008-ban láttuk Tomival a Gettómilliomos című filmet, ami kegyetlensége ellenére is nagyon tetszett, ezért azonnal megvettem a belőle készült könyvet, és eltettem későbbre, amikor majd már kevésre emlékszem a filmből, mert nem akartam tovább sokkolni magam. Idén meg szerepel a molyos várólista-csökkentős kihívásban a választottjaim között, és mert már csak néhány jelenetre emlékszem, ezért sort kerítettem rá. Megérte.



Valahol Indiában él egy szerencsétlen kis utcagyerek, Ram Mohammad Thomas (a filmben Jamal Malik), akinek az egész élete gyakorlatilag tragédiák sorozata. Még a humoros pillanatai is mélységesen szomorúak. 18 éves korában úgy dönt, jelentkezik a Legyen Ön is milliomos! indiai változatába, mert... Azt nem mondja meg, miért, maradjon titok, az egyik legjobb fordulat a történetben, amikor végre elárulja. Tizenkét kérdésre kell válaszolnia, hogy egymilliárd rúpia üsse a markát, ő pedig válaszol is. Mind a tizenkettőre. Mivel csak egy pincér, aki sosem járt iskolába egyetlen percet sem, le is tartóztatják csalás vádjával. A könyvben minden fejezetből megismerünk egy kérdést a hozzá tartozó válasszal, valamint azzal a történettel, hogy honnan tudta Ram a helyes választ.

Az egész történetben központi szerepet kap Bollywood, folyamatosan ott vannak akár az előtérben, akár a háttérben a filmek és a színészek. Nagyon érdekes, talán ez a szál tetszett legjobban. Elárul egy keveset arról, miért olyanok a bollywoodi filmek, amilyenek, és mit jelentenek az indiaiak számára. Egyébként viszonylag kevés egyezést vélek felfedezni a könyv és a film között, már amire emlékszem a filmből, de nekem úgy tűnik, mindkét sztori megállja a helyét önmagában is, érdemes elolvasni a könyvet, megnézni a filmet. A könyv négy és fél csillagot kapott tőlem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai