Merényi Ágnes (szerk.): Mesebirodalom - Hatvan év legszebb magyar meséi

Még 2010-ben kaptam karácsonyra anyuéktól, de csak mostanra értem a végére. Tetszik az ötlet, szeretem az ilyen visszatekintéseket, összegzéseket. A Móra Kiadó 1950-től 2010-ig minden egyes évből kiválasztott egy első kiadású magyar mesét, és a kiválasztottakat egy csokorba gyűjtötte. Kivétel Petőfi verses meséje, amit nyilván nem 1950-ben adtak ki először, de azért megindokolható a dolog: ennél a kiadónál akkor jelent meg először.

Mint minden antológiában, itt is találni jó és kevésbé jó darabokat, de itt szerencsére jóból van több. A mesék többségét nem ismertem eddig, de van néhány, amit hallottam gyerekkoromban, ilyen például Vackor, a piszén pisze kölyökmackó egyik története, amit nagyon szeretek. A legjobb új történet számomra talán a Halvacsora című írás, bár elég szoros verseny alakult ki kb. tíz mese között. Nagyon örültem Frakknak, Mézgáéknak és Mirr Murrnak, valamint annak, hogy a 2000 utáni mesék szinte mind olyan kortárs íróktól vannak, akiknek a nevét lépten-nyomon látom, de még nem olvastam tőlük semmit. Voltak vidám mesék, voltak szomorúak, és voltak olyanok, amiknél nem értettem, mitől esnek a mese kategóriába. Ez utóbbira jó példa Szabó Magda Angyal című novellája 1987-ből. Lehet, hogy gyerekeknek szól, de biztos vagyok benne, hogy nem mese. Mindegy, végül is van itt mese bőven, nem kell fennakadni mindenen.

Tökéletes könyv amúgy esti mesék olvasásához, kb. két hónap alatt a végére lehet érni, ha minden este egy mesét kap a gyerek, bár gondolom, nehéz lehet megmagyarázni, miért tart egyik mese fél oldalon át, ha a másik meg hat oldalas. Végül is négy csillagot kapott tőlem, és ajánlom mindenkinek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai