Mikulás-lak

Ez található a Corvin közepén, és hétfőn egy Mikulás is üldögélt előtte, aki ölébe vette a gyerekeket, és meghallgatta, mit szeretnének karácsonyra.

Alapvetően aranyos dolog ez, és más bajom sincs vele, mint hogy nem illik a mi kultúránkba. A magyar gyerekekhez december 5-én éjjel jön a Mikulás, hoz csokit és/vagy virgácsot, esetleg valami apróbb nem csoki jellegű ajándékot, és a gyerekek mindezt december 6-án reggel találják meg az előző este ablakba tett, kipucolt csizmában. Egyes családoknál ugyanez 6-án éjjel és 7-én reggel történik, de ez nem oszt, nem szoroz. Karácsonykor viszont az ajándékokat a Jézuska, egyes családoknál az angyal hozza. De semmiképp nem a Mikulás. Ezért nincs is sok értelme, hogy a gyerek megsúgja a Mikulásnak, mit szeretne karácsonyra, mert a Mikulásnak a karácsonyhoz semmi köze nincs. Nálunk. Jó, hogy megtetszett sokaknak az amerikai filmekben látott Mikulás ölében üldögélős program, csak tényleg, nehezen illik ide.

Szerintem ez a gyerekeknek is nagyon fura, amint elkezdenek rajta töprengeni, és egy dolgot tudok elképzelni, ami mentheti ezt az egészet: ha az a szöveg, hogy most eljött a Mikulás, mert 6-a van, mondd el neki, mit kérsz karácsonyra, hogy hazafelé elmondhassa a Jézuskának/angyalnak, mert akkor ez utóbbinak karácsonyig még van ideje beszerezni az ajándékodat.

Remélem, legalább ennyit megtett az a Mikulás, hogy ezt elmondta a gyerekeknek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai