Most komolyan

Ez tényleg így történt? Ki az a rendkívül értelmes, aki a saját telefonjáról csinál bombariadót? Most attól tekintsünk el, hogy ki az a rendkívül értelmes, aki bombariadót csinál. És ki az az értelmes, aki azt sem tudja, hova jár iskolába?

Nálunk a Jedlikben ötödikben és hatodikban nagyon sok bombariadó volt, úgy emlékszem. Volt olyan, hogy törin már vette a levegőt a tanárunk, hogy közölje, ki felel, mikor berontott az igazgatóhelyettes (?), hogy mindenki hagyja el az épületet. Ilyenkor, amíg még jóban voltunk Brigivel, elsétáltunk a Szent Imre térre, ott ettünk egy melegszendvicset (azóta a melegszendvicsező már rég nincs meg, és azóta sem láttam akkora nagy és olyan finom melegszendvicset), aztán ki-ki elindult haza. Brigi javasolta mindig, hogy még csavarogjunk kicsit, de én már akkor is remegtem a boldogságtól, ha nagy ritkán elmaradt egy utolsó óra, vagy akár tíz perccel előbb elengedtek róla, úgy örültem, hogy mehetek végre haza. Arra már nem emlékszem konkrétan, mikor maradtak abba a bombariadók, de valószínűleg az lehetett az ok, hogy a vezetőség egyszer csak kitalálta, a bombariadó elmaradt napokat szombaton pótoljuk. Onnantól nem volt már akkora buli, gondolom, szombaton sokkal nagyobb szívás a suliban dekkolni, mint hétköznap. De az is lehet, hogy csak simán leverték a haverok azt, aki felvetette, hogy lehetne bombariadót csinálni, nem tudom.

Amúgy egy olyan nap volt 8 év alatt, amikor a diákoktól függetlenül maradt el a tanítás, évekkel a bombariadók kora után: amikor fél 8-kor megérkeztem az iskolához, a portás bácsi ott állt kinn a kapu előtt, és mondta, hogy szénszünet van, mint az ő gyerekkorában (a bácsi legalább 60 éves volt), csak most nem a szén fogyott el, hanem eltört a fűtéscső, és meg lehet fagyni a suliban. Na, az az öröm még a bombariadós örömökhöz volt fogható, mert ajándék szabadnap hullott az ölünkbe. Mondjuk azt is be kellett pótolni szombaton, de azóta is vidám leszek annak a napnak az emlékétől, ugyanis a bácsi a következőt mondta: "Legalább évente egy nap szénszünet nektek is járna." Meglepett, hogy egy felnőtt a gyerekek cinkosa legyen, és jogosnak tartsa az ilyen jellegű vágyakat :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai