Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Egészen tegnapig nem tudtam, hogy Szabó Ervin kommunista volt. Azt hallottam már róla valamikor pár éve, hogy a könyvtár igazgatója volt kb. 100 éve. Most történészek egy csoportja azt találta ki, hogy nem jó a könyvtárnak ez a név, mert ez egy kommunista neve.

Szabó Ervin szociológus volt, ezen kívül a könyvtár egyik első munkatársa, nagyszabású tervei voltak a könyvtár fejlesztésére vonatkozóan, csak aztán jött egy háború, mégpedig az első világháború, így például nem épült könyvtárpalota. Szabó Ervinről még azt is tudni lehet, hogy az ETO rendszert, amit ma is használnak a könyvtárak, ő fejlesztette ki Dewey rendszere alapján. 1918 szeptemberében halt meg, a nevét a könyvtár 1946-ban kapta meg. A wikipedia.hu Szabó Ervinről és a könyvtárról szóló szócikkeiből az is kiderül, hogy Szabó Ervin anarchista-szindikalista forradalmár volt, jelentsen ez bármit is. (Itt olvasható, mit jelent, úgy a 8. bekezdéstől.) A lényeg annyi, hogy a munkásmozgalmat szerette volna vezető erőnek, tehát kommunista volt. (Hiába halt meg már 1918-ban.)

Igazából nem azt nem értem, miért nem lehet ő a könyvtár névadója. Hát hiszen kommunista volt, a kommunisták döntöttek úgy, hogy az ő nevét viselje a könyvtár, most meg éppen küzdünk a kommunizmus utolsó nyomai ellen. Amit nem értek, az az, hogy miért most derül ki, hogy ez rettenetes. Már 20 éve nincs szocializmus meg kommunizmus és társai itthon. Akkor ez miért most kezdi bántani bárkinek a szemét is? Írta valaki egy hozzászólásban, hogy ha 44 évig jó volt a Fővárosi Könyvtár név, jó lesz ezután is. Erre mondhatnánk, hogy ha 64 évig jó volt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, akkor jó lesz ezután is. Tulajdonképpen tényleg ezt az egyet nem értem, az időzítést. Viccesen mondták többen, legyen ezentúl Fővárosi Szabó Magda Könyvtár, ő pont jobboldali író volt. Tényleg, azért kíváncsi leszek, kinek a nevét javasolják majd Szabó Ervin neve helyett viccen kívül. Meg hogy lesz-e ebből az egészből valami, vagy csak felvetés marad.

Megjegyzések

  1. http://nol.hu/archivum/20100921-szabo_ervin_es_az_okrok

    Szerintem a cikk második fele a döfi. Teljesen jogos megjegyzés, hogy kb. 1919-1920 előtt a legtöbb embert megfogott a kommunizmus mint elmélet. Szabó Ervin pedig kurvára nem tehet róla, hogy a 2. vh után sokakat megfogott a "gyakorlat" is (még ha annak semmi köze sem volt az elmélethez).

    Persze a névváltozást kezdeményezők szemében nem segít Szabó elvtárson, hogy első sorban szociológus volt, hiszen az egy balos tudomány.

    Az időzítés pedig nyilván szuper, és jelzésértékű, mert azt mutatja, a kormány már az első 100 nap alatt megteremtette egy ilyen kezdeményezés elhangzásához szükséges feltételeket!

    Ne haragudj a hosszú hozzászólás miatt, de Lukács-órán tanultunk Szabó Ervinről, érzékeny téma :(

    VálaszTörlés
  2. Én igazából komolyan nem értem, mi ennek a célja. Mármint azt értem, de most akkor ha mindenkit kidobunk, akinek köze lehetett a kommunizmushoz, akkor majd most nem lehet József Attilát sem tanítani a suliban? Egyébként anyu most mondta, hogy '90-ben levitték a Gát utcai kiállítást a pincébe, mondván, József Attila kommunista volt. Hát nem lenne jó, ha ez most megint elkezdődne. Amúgy a fórumokon vannak névjavaslatok bőven, nekem talán a Fővárosi Chuck Norris könyvtár tetszik legjobban :) Ja, és dehogy haragszom, írj csak nyugodtan! :) (Én meg mindjárt írok emilt.)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai