Az bogarakrúl

Ki nem állhatom a bogarakat. Természetes közegükben még csak-csak, hiszen ott ők vannak otthon, de a saját lakásomban - na azt nem.

Van az a nézet, miszerint bogarak abban a lakásban jelennek meg, amelyik mocskos, ezért sokan azonnal nagytakarítást eszközölnek, amint meglátnak egy bogarat a lakásban. Én inkább azt szoktam figyelni először, honnan jön elő a bogár, mert azt biztosan tudom, hogy a lakásom nem mocskos. Nem mondom, hogy 7/24 csillog-villog, mert nem, viszont nincs kosz. Kutyaszőr. Az van. Szóval azt figyeltem meg, hogy nem jön sehonnan. Mindig előröppen valahonnan, de ha az adott bútordarabot elhúzom, nincs mögötte semmi. Se kosz, se bogár. A hangyáknál nagyobb szerencsém van: ők, kis ostobák, simán elárulták, hogy a fürdőszobából jönnek, a kád fölötti csempe alól, ezért félóránként jó alaposan átzuhanyozom azt a részt, így ők megdöglenek, nekem meg esélyem van a hangyamentes életre. (Erzsébeten amióta odaköltöztünk, minden tavasszal ellepik a hangyák a lakást, és őszig ott buliznak. Semmilyen hangya- és rovarirtó nem hatott még soha. Mondjuk idén egész kevesen vannak, fel sem tűnt, amíg Bence a padlón csúszás-mászás közben fel nem fedezett egy példányt.)

Miután kiderült, hogy ennek a gusztustalan, fekete bogárnak nincs fészke a lakásban, gondoltam, az éppen esedékes takarítást azért a szokásosnál nagyobbra cserélem: teljesen elhúzom az ágyat, ami alól tegnap előröppent. Elhúztam. Az ágy mögött két darab porcicát találtam meg egy pókot, valamint nulla darab bogarat.

Tomi tegnapelőtt már látott egy ilyet, mondta is, hogy Liza egy csótányon fekszik, amitől nekem masszív hányingerem lett, csótányt azért mégse kéne, tényleg. A tegnap esti jelöltnél kiderült, hogy tudnak repülni, és Tomi azt mondta, ez olyan, mint az előző esti volt, csak kisebb, viszont akkor az előző esti sem volt csótány. Most, hogy véget ért a takarítás, segítségül hívtam a barátomat, a google-t, és beírtam, hogy "fekete bogár a lakásban", amire kidobott nekem többek között egy fórumot. A fórumból megtudtam, hogy sok lakásban megjelenik ez az izé, többen csótánynak hiszik, viszont nem az, hanem (bőr)futrinka, és nem a lakásban fészkel, hanem a lakásba húzódik be a meleg elől. Ezért is lehet, hogy csak nyáron fordul elő észlelés. (Én még életemben nem láttam ezt az izét ebben a lakásban, ez volt az első eset.) Többen tettek fel róla netes meg saját fotót is, és stimmel, pont így nézett ki a tegnap esti. (A tegnapelőtt estit nem láttam, nem volt gyomrom megnézni, mert azt hittem, tényleg csótány.)

Most nagyon megnyugodtam. Nem is lenne fair, ha koszbogarak költöznének ebbe a lakásba, ahol heti kétszer-háromszor van söprés, heti egyszer rendes, teljes körű takarítás, és az egyedüli "kosz" Liza szőre. (Liza szőre csak legyen is, addig jó, amíg mindenhol Liza-szőrt találok.)

Szóval, kedves bogár, nagyon hálás vagyok, hogy nem csótány vagy, még csak nem is koszbogár, viszont megkérnélek, hogy húzz a lakásomból, mert úgy fogsz járni, mint eddig: agyon fogunk csapni, kegyetlenül, rezzenéstelen arccal. Mert ki nem állhatjuk a bogarakat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai