Flóri könyve

Az első magyar gyerekkönyv. Bezerédy Amália írta 1840-ben Flóra nevű lányának. Szerintem zseniális kordokumentum. Na és az enyém :) Több oka volt, hogy megvettem. Egyrészt nem árt ez a doktorihoz, ha már gyermekirodalommal akarok foglalkozni. Másrészt eleve szeretem az ilyen "elsőket". Nem utolsó sorban pedig lányom lesz, Flóra lesz, és akkor milyen frappáns már, ha van itthon egy Flóri könyve. Nyilván nem a mai kicsikre szabták, hanem a 160 évvel ezelőttiekre, de mondjuk attól fogva, hogy az ember 10-12 évesen Jókai Mórt kezd olvasni, ha másért nem, hát mert kötelező a suliban, ez is befogadható.

Fájl:Bezerédj Amália Szekszárd.jpg
(Előbbi a wikipediáról, utóbbi a PIM-ről.)

“Hernyót fáról leveszik; /A ki mászkál, elesik.”
”A rosz alma férges; /A rosz gyermek mérges.”

Vannak benne versikék, amiből a gyerek megtanulhatja a legfontosabb dolgokat egy csomó állatról meg növényről. Példaként itt a gólya verse:
”Gólya tavaszt kelepel, /Házak fedelén fészkel. /Kigyóval, békával él; /Elmegy, midőn jő a tél.”
A fővárosról: “Pest Magyarhon fővárosa, /Széltében a Duna mossa; /Pest, Buda egy város volna, /Ha köztük e viz nem folyna. /De a lánczhid összetartja, /Elbámul a néző rajta; /Angol volt e mű mestere, /Méltón nyert oly nagy hirt vele. /Buda áll a viz jobb partján, /Öreg Gellért-hegynek alján, /Van királyi palotája, /S nagy értékü fegyvertára.”

Van két folytatása akkori nagyobb gyerekek számára, bár ezeket már más írta, mert B.A. közben meghalt, ezek a Flóri új könyve és a Flóri és Kálmán könyve, de ezek nem találhatók meg sehol, gondolom, nem készült belőlük reprint. Van még a Földesi estvék is, az még Bezerédy Amália, arról annyit találtam, hogy valamikor mostanában árverésre bocsátották egy példányát, amiben 1852-es tulajdonosi bejegyzés látható. Azért valahol szomorú, hogy ezeket a könyveket már nem lehet beszerezni, a Földesi estvéket is csak könyvtárban, helyben lehet megtekinteni. Nem kizárt, hogy a közeljövőben bemegyek miatta a Szabó Ervinbe. Kész, végem, 1800-as évek, imádom. Itthon is, Amerikában is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai