Liza és a paplan

Múlt héten egyik este békésen sétáltunk hármasban a körúton. Lizácska nagyon élvezte a dolgot, ahogy szokta. Nézegetett jobbra, nézegetett balra, peckesen szedte a lábait. Én már viszonylag messziről megláttam az egyik bolt előtt egy paplant, amely alatt kivehető volt egy ember alakja. Közeledtünk, Liza az előbb leírt módon, nagy vidáman ballagott. Aztán mikor már majdnem a paplan mellé értünk, Liza odanézett, és a paplan pont abban a pillanatban megmozdult. A kutya akkorát ugrott oldalra, hogy bármelyik magasugrót megszégyenítette volna. Majd megtorpant, és felálló füllel bámulta a paplant, ami nem mozdult többet. Mikor úgy kb. összeszedte magát, szeretett volna odamenni, hogy megnézze, mi volt ez, de nem engedtem neki. Gondoltam, hátha a paplan alatt fekvő hajléktalan nem örül, ha egy kutya körbeszaglássza. Lizát jól kinevettük, megállapítottuk, hogy magasan ver minden cukiságblog-szereplőt, aztán hazaballagtunk.

 

Pár nappal később egyedül vittem Lizát reggeli sétára. A gyógyszertár mellett van egy üresen álló üzlethelyiség, amely olyan érdekesen épült, hogy van egy kiugró része, ami alá be lehetne pakolni dolgokat, és Liza néha be is mászik oda körülnézni. Szóval békésen sétálgattunk, amikor is Liza 4-5 méterről kiszúrta az említett mélyedésben a paplant. Megtorpant, felállt a füle meg a hátán a szőr, és egyszerűen nem bírtam arrébb vontatni. Földbe gyökerezett a lába. Egy darabig győzködtem, hogy ne fosson már ennyire egy paplantól, aztán végül elindult. De kizárólag úgy volt hajlandó elhaladni a paplan mellett, hogy lement az úttestre, és úgy lopakodott el mellette, miközben még véletlenül sem nézett oda. Igen, Liza megtanulta, hogy az ilyen paplanok néha megmozdulnak, és az baromi ijesztő, ezért félni kell tőlük. Én nagyon jót nevettem. A kutya tényleg olyan, akár a kisgyerek - éli a maga szürreális kis világát, és te aztán próbálhatod meggyőzni, hogy a világ nem is olyan, amilyennek ő látja, kár a gőzért.

 

Ismét pár nappal később megint hármasban sétáltunk kora este, amikor is az egyik bolt előtt megláttunk egy paplant. Tomi mondta is Lizának: "Itt a barátod", de a kutya nem reagált a jelenségre. Miért nem? Hát azért, mert a paplan össze volt gyűrve, jól látszott, hogy nincs alatta senki.

 

Ismét meggyőződtem arról, hogy hihetetlenül okos kutyám van :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai