Tervek

Aki nálunk tanít, annak mindig van min izgulni: 3 évente azon, meghosszabbítják-e a projektet, évente azon, a feltételek felülbírálásakor nem derül-e ki, hogy kevesebb hallgató jön majd, így kevesebb tanárra van szükség, stb. Bár határozottan az oktatás területén dolgozunk, a teljes munkaidő nem 24-27 óra, mint a közoktatásban*, hanem 38,5**, így kétszer annyi munkával érhetjük el azt a fizetést, amit pl. egy középiskolai tanár kap.

A közoktatásban dolgozó tanár szabadsága kb. egybeesik a közoktatásban tanuló gyerekei szabadságával. Kb., mert a tanév két héttel tovább tart, cserébe két héttel korábban is kezdődik, nyáron simán meg lehet nyerni némi ügyeletet, táboroztatást, ilyesmit, és előbbi az összes többi tanítási szünetben is játszik. De mégsem 10 hét nyári szünetet kell megoldani max. 5 hét szabadságból, hanem max. 4-5-6-ot. 

Ezen okoknál fogva merült fel bennem, hogy a közoktatásban kellene angolt tanítanom legkésőbb akkortól, amikor Flóra elsős lesz. Ez már nem lesz olyan sokára***, ezért elkezdtem komolyabban foglalkozni azzal, mik a közoktatásba bekerülés feltételei, és ezek közül mi van már meg, mit kell még teljesítenem.

Feltétel a C1-es német nyelvvizsga, többek között. Nekem német szakos diplomám (is) van, de úgy tűnik, hogy akinek más az anyanyelve, annak ez a vizsga mindenképp kell, nem kiváltható semmivel. Így hát beneveztem egy 1 hetes felkészítő tanfolyamra, ahol végigvesszük a feladattípusokat, és ellátnak minket egy tonna tippel, aztán szombaton megyek vizsgázni. Most már azért izgulok, mert brutál nagy a szigor, alig lehet hibázni a szövegalkotásnál és a szóbelin, cserébe nagyon konkrétan meg van határozva, melyik részben minek kell elhangozni/megjelenni. Nem tudom, hogy megy át az, aki nem hallgatja végig ezeket az infókat, mindenesetre örülök, hogy végül úgy döntöttem, nem csak a vizsgára megyek el itthoni felkészülés után.

Nagyon szeretném, ha sikerülne. Fontos, mert feltétele a gimis terveimnek, de az sem elhanyagolható szempont, hogy önbizalom-növelő hatása is lenne. Nem tudom, hogy bírom ki a vizsgaeredményig a két-három hetet, de nem lesz egyszerű.

*Ami természetesen nem a tényleges munkaórák száma. Erre jön még az óratervek gyártása, feladatlapok keresése/gyártása/szerkesztése, cetlik összevagdosása, dolgozatok gyártása, javítása, adminisztráció, szülői értekezlet, fogadóóra, tanórán kívüli események az iskolában, osztálykirándulás, ügyelet, helyettesítés, szakkör, und so weiter. Ez simán megvan heti 40 óra.

**Ami természetesen nem a tényleges munkaórák száma. Erre jön még az adminisztrációig bezárólag minden fent említett történet. Ez simán megvan heti 50 óra.

***Döbbenet. Még csak most született!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai