Sok a paraszt

 Az elmúlt években durván koszolódik Bécs, Tomi szerint az első karantén óta, én nem tudnám megmondani, mikor vettem észre. Egyre több a kutyapiszok az utcán, mert egyre több olyan ember költözik ide, aki szerint a kutyával csak móka jár, feladat nem. Egyre több a graffiti. Múltkor bementem egy Hoferbe, és megdöbbentem, micsoda felfordulás és kosz van bent - a kedves vásárlók mindent összevissza hajigáltak az akciós kosarakban, esélytelen volt megtalálni egy adott terméket. Ilyet a közelünkben lévő két Hofer közül egyikben sem láttam még, igaz, ilyen mocskot sem. A ruhaüzletekben gyakorlatilag nem lehet beférni a próbafülkékbe az ott "felejtett" ruhahalmoktól. Mert egyre több az olyan paraszt, amelyik arra nem képes, hogy a próbafülke előtt elhelyezett állványra aggassa fel, amit nem vesz meg, inkább bent hagyja a puffon, az akasztókon vagy akár nemes egyszerűséggel a földön. Én meg még meg is keresem, honnan vettem el, ami nem kell, és visszateszem a helyére, nyilván én vagyok rosszul bekötve. Aztán ma a Deichmannban láttam azt, hogy egy nő elvett a polcról két cipősdobozt, elballagott velük vagy 1,5 méternyire, ahol a kisfia éppen mesét nézve üldögélt, mindkét cipőt felpróbálta a gyerek lábára, kiderült, hogy egyik sem jó/tetszik, erre mindkettő ott maradt a bolt kellős közepén, a földön, bukjon orra benne a másik vásárló, illetve az alkalmazott úgyis egy utolsó rabszolga, és hát 1,5 métert nem lehet csak úgy legyalogolni bármikor a kedves vásárlónak.

Az ebben a legrémisztőbb számomra, hogy ezek az emberek ilyen gyerekeket is nevelnek, így egyre több lesz a hozzájuk hasonló bunkó paraszt, és teljesen tönkremegy a város. Múltkor két tini bevette magát az egyik közeli játszótérre, elhajigálták a kajásdobozukat, a kóláspalackokat, és vagy egy vödör homokot pakoltak a hintára, miközben én tőlük két méterre állva vártam, hogy Flóra is hozzájusson a hintához. És elindultak úgy, hogy a hintán állt a homok, Flórának meg görbült a szája, hogy ezt miért csinálták. Hát, utánuk szóltam, hogy ezt nyilván nem gondolták komolyan, hogy majd én fogok utánuk takarítani, söpörjék le a homokot. Nagy duzzogva visszajöttek. Kár, hogy az eldobált szeméthegyet csak később vettem észre, azt is kidobattam volna velük a játszótéren található, amúgy tök üres kukába. És már nem egy alsóst láttam, amelyik megy az utcán, eszi a kekszet/chipset suli után, majd, amikor végzett, a csomagolás csak úgy kihullik a kezéből ott, ahol éppen van. Vagy legutóbb, amikor moziban voltunk Tomival*, a film végén a mellettünk ülő két tini úgy húzott el, hogy a félig megevett tortillát meg popcornt leb*szták a földre. Nyilván nem bírta el gyenge kis karjuk az első szemetesig. Ezeket ilyenkor kidobálom, de már megfogadtam, hogy mostantól mindig odamegyek majd ahhoz, aki elhajította a mocskát, a kezébe adom, és megmondom, hogy sajnos elhagyta, de én visszahoztam neki, tegye a szemetesbe, ha nem kell már neki. Flórának meg minden alkalommal elmondom, eldobni a szemetet (és bárhol is felfordulást, disznóólat hagyni magunk után) bunkóság. Remélem, mire egyedül közlekedik, már beléivódik, hogy a 10 méterenként megtalálható szemetesek egyikébe hajigáljuk a hulladékunkat, nem szanaszét, ahol épp kiesik a kezünkből (és nem tekintünk senkit csicskának, hanem tiszteljük a másik ember munkáját)**.

Ez egy tragédia. Nem tudom, mit lehetne tenni, de a szemetesekre ragasztott, vicces kis kínrímek már régen kevesek, az szemmel látható.


*Szerintem 2020. márciusban voltam utoljára, a Kisasszonyokat láttam akkor, és nagyon-nagyon király volt újra elmenni, imádok mozizni. A Lost Cityt választottuk, tetszett. 

**Természetesen nem hiszem, hogy minden bunkó/szemetelő gyereket bunkó/szemetelő szülők nevelnek. Jöhet ez a viselkedés magától/lázadásból, és létezik társas nyomás is.

Megjegyzések

  1. Teljesen egyetértek. Mi Meidlingban lakunk, a züllés egyik epicentrum
    ban.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai