Költözünk

Van itt egy olyan szabály/törvény, hogy egy főnek 15 nm kell egy lakásban. Persze nem járnak senki nyakára ellenőrizni, hányan is laknak X nm-en, csak pl. ha egy pár 30 nm-en lakik, és bejelentik a cégnek, amelyiktől bérlik a lakást (ha pl. cégtől bérlik), hogy babát várnak, könnyen lehet az a válasz, hogy a baba születéséig költözzenek ki, mert három ember akkora helyen nem lakhat.

A mi lakásunk 43 nm, két szoba van, a mi szobánk egyben a nappali is, Flóra szobája meg elég pici, 7 nm. Nézegettük, hogy be lehetne oda zsúfolni még egy gyereket, de azért nem nagyon szerettük volna így csinálni, mert akkor már tényleg lépni nem lehet odabent, valamint lehetett rá számítani, hogy ha szólunk a cégnek a babáról (márpedig úgy lenne tisztességes), akkor elküldenek. Ezért aztán jelentkeztünk önkormányzati lakásra. Ez úgy megy, hogy az ember kap egy "cetlit", amin áll egy dátum, a kiadó lakásoknál pedig szerepel, melyik dátum a legújabb, amivel még lehet jelentkezni. Mivel nekem több mint öt éve van állandó lakcímem Bécsben (ez is milyen durva!), kaptunk három hónap kedvezményt, de önmagában még ez is több év várakozást jelentett volna, és támogatott lakások között lehetett keresgélni, ami azt jelenti, hogy a bérleti díj nagyon kedvező, viszont le kell perkálni egy közepesen vagy nagyon nagy összeget beköltözéskor.

Amint lett kiskönyvem, bejelentettük a terhességet, amitől mindjárt jogosulttá váltunk egy három- vagy négyszobás önkormányzati lakásra. Van egy olyan szabály is, hogy ha nem nézegetsz magadnak az oldalukon elég gyorsan, akkor elkezdenek ajánlani, és ha kettőt visszautasítasz, akkor X (talán 2?) évre megvonják a jogosultságodat. Ebben van is némi logika, hiszen ha tudsz válogatni, akkor akkora szükséged mégsem lehet a nagyon kedvezményes bérleti díjú lakásra, amihez vagy egy kicsi, vagy semekkora összeget sem kell leperkálni beköltözéskor. Mivel nekünk nagyon fontos volt, hogy ebben a kerületben maradhassunk, mert nem akartuk elbukni a szuper ovit, amit nagy mázlival elsőre kifogtunk, igyekeztünk gyorsan találni magunknak megfelelő lakást a közelben. Akkora szerencsénk volt, hogy a párhuzamos utcában, összesen 500 méterre a mostanitól találtunk is. 66 nm, háromszobás, szóval mostantól lesz külön hálónk is, és a gyerekszoba kétszer akkora, mint a mostani.

Május 23-án jött az értesítés, hogy első helyre rangsoroltak a jelentkezők között, 26-án időpontot is kaptunk a megtekintésre, június 9-én megnéztük, 24-én pedig aláírtuk a szerződést, és megkaptuk a kulcsokat. Azóta meg költözünk. Ez nem egy gyors folyamat, de ráérünk, mert a mostani lakásnak 3 hónap a felmondási ideje, és csak a hónap utolsó napjával lehet felmondani, szóval még szeptember 30-ig a miénk. Persze nem akarjuk addig elhúzni az átcuccolást, azt beszéltük, 2-3 hét elég lesz. Aztán, ha találunk magunk helyett új bérlőt, még talán el is engednek előbb.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai