Tömeges tesztelés Bécsben

 Ma indult, 13-ig tart, teljesen önkéntes. Ez utóbbinak nem örülök, de bízom benne, hogy sokan elmennek majd. Három helyszínen zajlik, egészségügyisek és katonák végzik. Én arra a helyszínre kértem időpontot, amelyik gyalog is csak húsz perc tőlünk, és ma délután el is mentem.

Az elején mindenki kapott egy FFP2 maszkot, amit kötelező volt felvenni annak is, aki FFP2-ben érkezett (pl. én). Rövid regisztráció után elmondták, hogyan zajlik a mintavétel, és azt is, hogy 15 másodpercig tart, kellemetlen érzés, de fájni nem fog. Aztán feltolták a pálcát az orromba. Elég durva élmény. Azt mondják mások, olyan, mintha az ember agyába akarnának felnyúlni, nekem inkább olyan volt, mintha a szememet akarnák kiszúrni hátulról. Persze túlélhető, még ha igen hosszúnak tűnik is az a 15 másodperc. (Itt szeretném megjegyezni, hogy több kommentben olvastam korábban, hogy azért nyúlnak fel az ember orrába pálcával a tesztelésnél, mert úgy teszik be a vírust abba, aki magától nem kapta el. Szép. Az persze nem derült ki, honnan tudják tesztelés előtt, ki kapta el, de aztán lehet, hogy a konteó szerint biztosra mennek.) A teszt után pár percet kellett várni, addig a földre egymástól másfél méteres távolságokra ragasztott sárga négyzetek valamelyikén lehetett álldogálni. Amikor meglett az eredmény, a katona megnézte, majd lefelé fordítva átadta a lapot, és megmondta, hogy a földre ragasztott kék vagy zöld csíkot kell-e követni. Nagyon diszkrét módszer ez, így nem tudja meg ország-világ, ha valakinek pozitív lett a gyorstesztje, és mennie kell PCR-re. Merthogy az egyik csík a kijárathoz visz, a másik a PCR-hez, amit egyébként úgy alakítottak ki, hogy nem lehet belátni sehonnan, szóval nem bámulja meg mindenki azt, aki oda kerül. Azt hiszem, onnan lehet mégis tudni, ki az, akinek pozitív lett az eredménye, hogy ki viseli az FFP2-t még egy sarokra a helyszíntől is. Merthogy ezt kérik az emberektől: aki pozitív elsőre, az a PCR után a lehető legrövidebb úton menjen haza, lehetőség szerint gyalog, ha nem lakik túl messze, és végig legyen rajta a maszk.

Nekem szerencsére negatív lett. Tomi azt mondta, ő inkább a munkahelyére megy majd teszteltetni, mert ott nincs orrba nyúlás, hanem egyből gargarizálós PCR-t csinálnak, ami sokkal kellemesebb. Tökre igaza van. Mindenesetre nagyon hálás vagyok, hogy itt élhetek, ahol többféle lehetőség is nyílik az ingyenes tesztelésre, amitől úgy érzem, tényleg igyekeznek megakadályozni azt, hogy összeomoljon az egészségügyi ellátórendszer, amit mindenki egyformán megszívna, akár elkapja a vírust, akár nem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai