Terrortámadás Bécsben

Én éppen esti mesét olvastam Flórának, amikor történt, és az altatás vége felé tudtam meg, hogy lövöldözés volt a belvárosban, amikor ránéztem a telefonomra. Miután Flóra elaludt, szépen lekapcsoltuk az egész lakásban az összes lámpát, és sötétben olvastuk/néztük a híreket hajnali kettőig, amikor is kidőltünk, csak előbb még áthoztuk Flórát az ágyunkba, mert úgy éreztem, nem tudnék úgy aludni, hogy ő két helyiségre van tőlünk.

Nagyon ijesztő volt. Ami történt, az borzalmas és félelmetes, és aminek elsőre tűnt, az még szörnyűbb volt. Azt lehetett olvasni, hogy tíz terrorista rohangál a városban gépfegyverrel, és minden kerületben támadást terveznek. Jöttek olyan hírek, hogy az egyik metróba kézigránátot dobtak be, és több étteremben és bárban lövöldözés és túszejtés volt - ezek egyike egy metrómegállóra van tőlünk. Szóval nagyon félelmetes volt az egész.

Reggel aztán már azt olvastam, hogy valószínűleg egyedül volt a tettes, és a további felfordulást és pánikot az okozta, hogy a rendőrség különleges egységei rohangáltak a városban állig felfegyverkezve (nyilván), és a 11. kerületi robbanásnak pl. nem az a magyarázata, hogy bombatámadás is érte a várost, hanem az, hogy miután beazonosították az agyonlőtt terroristát, kiszálltak a lakására, és berobbantották az ajtaját. (Bár azóta azt is olvastam, hogy St. Pöltenben élt a merénylő, szóval akkor talán mégis egy másik házkutatás zajlott olyan hangosan.)

Az valahol megnyugtató, hogy a 20:00-kor lövöldözni kezdő állatot 20:09-kor már ki is iktatták, csak az a baj, hogy még kilenc perc is rettenetesen hosszú, és pont elég volt rá, hogy meghaljon négy ember, és kórházba kerüljön további huszonkettő (?). Eleinte még néztem videókat a történtekről, de amikor belefutottam abba, ahogy hidegvérrel, kegyetlenül kivégez egy szerencsétlen srácot egy bár előtt*, befejeztem a videók nézegetését, és azóta csak olvasok. Nagyon megrázott az a felvétel, szerintem sosem fogom elfelejteni, és nagyon sokszor eszembe jutott ma, mit érezhetett szerencsétlen ember, milyen volt élete utolsó perce.

Nagyon sajnálom azokat, akiknek át kellett ezt élni, akik meghaltak, akik megsebesültek, akik sokkot kaptak, és az összes családtagot és barátot, aki rettegéssel töltötte az éjszakáját, és akit azzal hívtak fel, hogy meghalt valakije. Nagyon sajnálom a terrorista szüleit is, akik a híradások szerint normális átlagemberek. Borzalmas lehet ez most nekik. Meg nagyon sajnálom a muszlimokat is, akik felé most majd árad a gyűlölet meg a "takarodjatok haza", miközben sokuk itt született, nem kevésnek már a szülei is itt születtek, és szintén sokan meg pont az ehhez az elmebeteghez hasonló rohadékok elől menekültek ide. Ugyanakkor megnyugtató, hogy legtöbbször olyan megnyilvánulásokat olvastam különböző oldalakon osztrákoktól, hogy ez a vérengzés nem a muszlimokat minősíti, csak egyedül azt az embert, aki elkövette. Közben azért láttam több olyat is, hogy lám, lám, ide vezetett a Willkommenspolitik, meg haza kell küldeni a muszlimokat - szerintem 20 éve, amikor ez a srác megszületett Bécsben, még sehol sem volt a Willkommenspolitik, és a szülei feltehetőleg még 20 évnél is régebben jöttek ide, másrészt meg egy osztrák állampolgárt hova akar hazaküldeni, ugye.

Az nagyon meglepett, ami kiderült az Oaschloch** előéletéről. 22 hónapra ítélték, mert megpróbált csatlakozni az IS-hez, de jóval előbb szabadult, mert hajlandó volt részt venni a deradikalizációs programban. Azt hittem először, azért ilyen keveset kapott, mert nagyon béna próbálkozást tett a csatlakozásra, nem is tudom, mondjuk levelezésbe bonyolódott egy IS toborzóval (mittomén, hogy működik ez). De nem - a török-szír határon kapcsolták le, onnan küldték vissza Ausztriába. Az azért nem gyenge. A másik, amitől leesett az állam, hogy itt van ilyen, hogy deradikalizációs program. Megáll az ész. Ahogy Tomi megállapította: "Itt tényleg minden egyes ember számít." Mondták kormánytagok, hogy az események fényében át kell gondolni ezt a programot, mert ha ennyire könnyű átverni, akkor ott valami nem oké. Én ki is találtam már a megoldást, mert kibicnek semmi sem drága: egyrészt nem 22 hónapot kellene kiosztani annak, akinek majdnem sikerül csatlakozni egy terrorszervezethez, hanem mondjuk 22 évet, esetleg életfogytot, és a börtönben lehetne mintegy a napjai kitöltésére felkínálni neki a deradikalizációs programot. Ami még durvább, mint az eddigiek: nyáron Szlovákiában megpróbált töltényt venni az AK-47-esébe, csak nem kapott, mert nem tudott fegyvertartási engedélyt mutatni. A szlovákok ekkor rögtön értesítették az osztrákokat, akik nyilván látták, hogy ez az ember egy IS-hez való csatlakozási próbálkozás után elítélt, szabadlábra helyezett, deradikalizációs programban résztvevő szélsőséges iszlamista, aztán mégsem történt semmi. Ami viszont tetszik: a kormány nem állt neki elkenni a dolgot, hogy Soros tehet róla, vagy a liberálisok, esetleg a gyíkemberek, hanem még szerdán, amikor kiderült ez a történet, azt nyilatkozták, hogy komoly hiba van valahol a rendszerben kommunikáció szempontjából, és ki kell vizsgálni, hogyan fordulhatott elő ilyesmi. És nagyon örültem a kancellár beszédének is, mert elmondta, hogy nem fogják hagyni, hogy itt radikálisok tomboljanak, de azt is egyértelműen kijelentette, hogy itt nem keresztény vs. muszlim és nem osztrák vs. bevándorló ellentét van, hanem normális emberek vs. szélsőségesek.

Még azt hiányolom, hogy bejelentsék, biztos, ami tuti alapon leültették a többi 89 díszpintyet, akik szintén megpróbáltak csatlakozni az IS-hez. Gondolom, erre nincs jogalap, és nem lesz ilyen. Kár.

Annak is örülök, hogy nem tapasztalok félelmet magam körül, mindenki éli az életét, mint eddig. Úgy gondolják, ennek a támadásnak a félelemkeltés volt az elsődleges célja, és nem szabad megadni ennek a szemétnek azt az örömet, hogy féljünk. Nem félek én sem, és továbbra is úgy gondolom, hogy Bécs a mi helyünk a világban.


*Azóta olvastam egy blogbejegyzést, amelyben azt fejtegetik, hogy az egész támadás megrendezett bohócműsor volt, mert milyen idétlenül szaladgált már a merénylő, és a fentebb említett videóban igazából nem is öl meg senkit, mert nem is lő a gépfegyverrel, és a nagy füstöt az okozza, hogy az "áldozat" meggyújt egy tűzijátékot, meg aztán utána nincs is vértócsa körülötte. Engem az érdekelne ennek kapcsán, hogy ha bohócműsor volt az egész, és az a srác nem is halt meg, akkor a további három halottal mi történt, és mitől vannak lőtt sérülései még tizenpár embernek, valamint milyen statiszta vállalja azt a szerepet, hogy akkor őt agyonlövik, nem játszásiból.
**Az egyik felvételen, ami a lövöldözés kezdetekor készült, állítólag hallani, hogy valaki szép bécsi dialektusban kiordít az ablakon: "Schleich di, du Oaschloch", ami nagyjából annyit tesz, hogy "takarodj, te seggfej!" A merénylőt a köznyelv el is keresztelte Oaschlochnak.

Megjegyzések

  1. Biztosan radikális vagyok a kijelentésemmel, de az összes radikálist lecsukatnám egy élet+egy napra. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az összes radikális meg is érdemelné, hogy elkülönítsék. Vannak emberek, akiknek veszélyes engedni, hogy szabadon császkáljanak, sajnos.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai