Beszél

Most már annyira beindult a beszédfejlődése, hogy alig győzöm jegyzetelni.

- enni --> éhes
- inni --> szomjas
- Aja, gyere!
- kaka hoppá --> esedékes a peluscsere

Egyre ügyesebben fejezi ki magát, és ha megértünk valamit, ami szerinte (gondolom) összetettebb infó, akkor nevet örömében. Pl. akkor, amikor szólt, hogy a kulacsából szeretne inni, nem pohárból.

Ha valami éri, azt azonnal elmeséli mindhármunknak, de külön-külön. Pl. életében először szemébe ment a szappan, ezt utána azonnal elújságolta az apjának és Melinek is. Ha stressz éri, azt eljátssza: este kicsit összekülönböztek az apjával, mert Tomi tök sok időt szánt arra, hogy finom vacsorát készítsen Flórának, Flóra meg ledobta a tányért, és minden kiborult. Igazából nem történt nagy baj, csak Tomi kicsit megemelte a hangját, aztán együtt feltakarították a kaját. Nem telt el öt perc, Flóra összeszidta a bölcsis nyuszit, aztán hozta hozzám, mondta, hogy a nyuszi sír, és odaadta, hogy vigasztaljam meg.

Mivel egy esti altatás hetek óta 1-2 óra, és ez nagyon megterhelő, meg szerintünk ennyi idősen túlzás is, igyekszünk megreformálni az esti rutint. Eddig 7-től 8:40-ig a következők történtek: vacsora, játékok elpakolása, mese, fürdés, ágy. Most 6 és fél 7 között kezdjük a vacsorát, fél 8-kor fürdés, legkésőbb 8-kor ágy, már az ágyban következik a mese, és utána alvás. Persze a hatás nem azonnali, de reméljük, hogy eljön. Meg aztán ma este elmondtam Flórának, hogy azért rossz, hogy ennyire sokára alszik el, mert így az apjával már semmit sem tudunk csinálni, pedig szívesen megnéznénk együtt egy filmet. Persze ezt hosszabban, interaktívan magyaráztam (szóval minden gondolat után megkérdeztem, így van-e, ő meg mindig mondta, hogy jaaa), és többször megismételtem, hogy akkor jó az altatás, ha a következő történik: ágy, mese, énekelek, fej a párnára, szem becsuk, alvás. Abból gondolom, hogy megértette, hogy a beszélgetés végén befejezte a gyötrődést, és feküdt le aludni. Minden nap át fogjuk ezt beszélni párszor, ahogy közeledik az alvásidő, és remélem, sikerül a lelkére beszélni. Lehet, hogy a plüssöket is be fogom vetni, és a fenti konfliktushoz hasonlóan a helyes esti rutint is el fogjuk játszani.

De olyan okos, hogy teljesen el vagyok ájulva tőle. (Még úgy is, hogy tudom, a legtöbb kisgyerek bizony ennyire okos.)

Megjegyzések

  1. Olyan jó olvasni ezeket a beszámolókat. <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök neki <3

      (Most írom meg harmadszor a kommentet, hátha most tényleg meg is marad közzététel után.)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai