Csernobil (spoileresen)

Mi is megnéztük a sorozatot Tomival. Én előzetesen annyit tudtam, hogy felrobbant az atomerőmű egyik blokkja, a környék máig lakhatatlan, rengetegen megbetegedtek/meghaltak a baleset miatt, és három búvárnak le kellett mennie a blokk alá, ami egyenlő volt a biztos halállal.

Nagyon durva belegondolni, hogy semmi furát nem érez az ember, mégis ott van a levegőben valami, amit belélegez, ami érintkezik a bőrével, és hetek-hónapok múlva a halálát okozza. Abba is, hogy valaki hozzáér a robbanás után a blokk körül heverő grafithoz, a keze azonnal szénné ég, és néhány nap/hét múlva már halott. Ahogyan a sérüléseket ábrázolták, az brutális volt, a moszkvai kórházi jelenetek viseltek meg talán a legjobban. Meg amikor belegondoltam, hogy az ember éli szépen az életét, aztán történik valami, ami egy pillanat alatt borít mindent - szerencsétlen tűzoltó szerencsétlen feleségének esetében például, aki elveszítette a férjét, a gyerekét meg az otthonát is.

Elképesztő volt számomra, hogy másfél napig nem telepítik ki Pripjaty lakosait, inkább azon sírdogálnak, hogy a nyugati országok megtudták, hogy náluk nagy baj történt, brühühü. Értem, hogy nem vagyok képes felfogni a rendszer működését, de hogy kinek jut eszébe egyáltalán, ki tud arról, hogy baj történt, amikor tízezrek vannak közvetlen életveszélyben :O Az is szép pillanat volt, amikor a reaktor dolgozóihoz szólt a Főmufti, és elejtett egy olyat, hogy három embernek az életét kell áldoznia azért, hogy több millió életben maradhasson, és ő már ebbe beletörődött, törődjenek bele a dolgozók is. Ezen felröhögtem. A kedves főmufti könnyen törődik bele ebbe a történetbe, amikor biztos lehet benne, hogy nem neki kell lemennie.

Az fogott még meg különösen, hogy a bórrudak vége grafitból van, ami tök jó, mert akkor nem csökkentik, hanem jól megdobják a reaktor teljesítményét. Na most. Én erről nem tudtam, de felmentve érzem magam, mert a kémiát sosem értettem, max. bemagolni tudtam a mindenféléket, és sem atomreaktorokhoz, sem azok alkatrészeihez semmi közöm. Bórrudakat más területen is használnak, ahol mindegy, grafit-e a végük? Mert ha nem, akkor problémának tűnik, hogy grafitvéggel is gyártanak ilyet, mert az olcsóbb. Aki ezek gyártásával foglalkozik, csak jó volt már kémiából, nem?

Egy volt dolgozó azt nyilatkozta, Gyatlov igazából nem volt pszichopata, ellentétben azzal, ahogyan a film ábrázolja, csak nagyon szigorú volt, és nem szokott jó lenni a hangulat, ha ő műszakban volt. Nem tudom, valójában kedvesen mondta-e azokat a dolgokat, amiket mondott, de azért nekem semmiképp sem tűnt normálisnak. De igaz, hogy én csak a sorozatból ismerem, eddig a nevét sem hallottam soha.

Megrázó a történet és a sorozat is, érdemes megnézni. Hogy az oroszok min háborodtak fel, azt nem egészen értem. Ha nem a tervezési hiba és az emberi mulasztás miatt robbant fel a reaktor, hanem a CIA robbantotta fel, akkor kevésbé gáz az eseményt követően napokig-hetekig tartó töketlenkedés, ami miatt vélhetően sokkal többen betegedtek/haltak meg, mint ahánynak "muszáj" volt?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai