Karácsonyi takarítás

Idén is hasítanak azok a mémek, amelyek a karácsonyi takarítás intézményét és a karácsony előtt takarítókat ekézik.* Nekem ez fura. Nyilván nem kizárólag ilyenkor kell takarítani, mert nem jó koszban-mocsokban élni, de szerintem ezzel megtiszteljük az ünnepet, emeljük a fényét. Sokan írták, hogy még port sem törölnek, mert minek, szerintem meg tök fura érzés, amikor poros polcra/asztalra tesznek díszeket, esetleg a díszek is porosak. Szegény anyunak de sok energiája és veszekedése van benne, hogy így lássam, de csak belém nevelte. Nekem a készülődés részét jelenti a takarítás, jó érzés csinálni, pedig utálok takarítani, ez gyerekkorom óta nem sokat változott.

Eszembe jut erről egy tinikori élményem, amikor láttam, milyen is tud lenni az, ha nem készülnek takarítással (se...) karácsonyra. A házban mindenütt több évi mocsok, a fürdőben fejmagasságig lelógó pókhálók lakókkal, a kád úgy nézett ki, hogy nem lett volna kedvem beleülni, a vécéhez alig lehetett odaférni a szennyeshegyektől. A szobában olyan felfordulás, amilyet nem sokszor láttam előtte, a koszos dohányzóasztal közepére odahajítva egy fenyő, rádobálva pár dísz, alatta koszos tányérok ételmaradékkal. A család susinaciban, melegítőben. Elképesztő volt. Extrém eset, persze, de én akkor értettem meg, miért várjuk a karácsonyt takarítással (is).

*A legalpáribbat meg kell osztanom.
- Anyu, minek sikálod a klotyót?
- Mert jön a Jézuska.
- És nálunk fog szarni?
Ez így mindennek a legalja szerintem.

Megjegyzések

  1. Egyfelől egyetértek, màsrészt én talàlkoztam a màsik szélsőséggel is, ahol nincs ünnepi zene és vidàm készülődés, csak napokon àt üvöltözve plafon melletti fűtéscső Domestos-ozàs (!!) és hasonló indokolatlan fertőtlenítés. Szerintem borzalmas, amikor a kényszerességről szól az ünnepre hangolódàs, és maradandó kàrokat okoz ez a negatív hangulat gyerekként (nem az én csalàdom volt ilyen, anyós..)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűha, ez elég stresszes lehet :O Ezt sem szeretném, az tuti. Egyik véglet sem jó.

      Törlés
  2. Mi csak egy sima takarítást csinálunk, mint minden átlagos héten. Nem koszban élünk, szóval ez elég. Semmi extra függönymosás és stb

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem fura, ahol ennyi sincs. Nálunk ilyenkor van az év egyik ablakmosása is, plusz minden olyn felületet lemosunk, ahová dísz kerül, bár eleve sem mocskos sem az ajtó, sem a szekrényajtó. Függönymosás nálam van, de azért, mert felteszem a téli/karácsonyi függönyt, és akkor a másikat már kimosom.

      Törlés
    2. Én úgy nőttem fel, hogy folyamatosan tisztaság volt, sosem csinált anya kampánytakarítást ünnep miatt. De mondom, tisztaság és rend van, volt. Csak az ünnep nem erről szól. Gyakran mosok ablakot pl.

      Törlés
    3. Szerintem nem kell mocsoknak lenni ahhoz, hogy az ember nagytakarítást csináljon ünnep előtt. Nálunk sem volt sem kosz, sem felfordulás, nagytakarítás viszont igen. Ugye, a hétvégi takarítás sem azért van, mert mocsok lenne, hanem pont azért, hogy ne alakuljon ki, meg van, ami nem része a heti menetrendnek, de nem baj, ha évente párszor sor kerül rá, nálunk az évi párból egy decemberben volt, a karácsonyi készülődés részeként. De nem minden alkalom esett ünnep elé, nyilván nem csak ünnep örömére takarítunk. Én pl. ablakot sem mosok hetente, csak pár havonta, ebből egy decemberre esik, mielőtt felfújnám a díszítést. Egy meg február környékére, amikor leszedem. Viszont a posztban eleve nem azt furcsálltam, ahol nincs _nagy_takarítás, hanem azt, ahol nincs takarítás. Én így nőttem fel, más máshogy.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai