És ha már...

Akkor azt is elmondom, milyen hülyeségnek tartom a taxikra vonatkozó szabályok egy részét. A taxisnak nem kell bekötnie magát. Miért nem? Ő nem repül ki a szélvédőn ütközés esetén? Ha kirepül, nem hal meg? Az utasnak kötelező bekötnie magát, ha van biztonsági öv, ez tiszta sor, fontos, hogy az utas biztonságban legyen. Kivéve, ha ő történetenes kiskorú, azon belül is nagyon kicsi. Mert a gyerekülés nem kötelező. Biztosan azért, mert egy nagyon kicsi gyerek lényegesen sérülékenyebb, mint egy felnőtt. Azért képzeljük már el azt a jelenetet, amikor anyuka beköti magát, a csecsemőjét meg csak úgy fogja, furább anyuka esetén esetleg leteszi maga mellé! Én legyek biztonságban, a gyerekért meg nem kár? Vagy kössem be őt is az én övemmel? Egy hirtelen fékezésnél eltörhet a gerince. Az nem baj? Felhívtam több taxitársaságot, mindenhol azt válaszolták az érdeklődésemre, hogy van-e gyerekülésük, hogy az nem kötelező a taxikban. Az egyik diszpécsert megkérdeztem, ülés nélkül hogyan lehet biztonságosan szállítani az autóban egy csecsemőt, azt mondta, nem tudja. Na, hát én sem. Amúgy meddig tartana egy-egy taxitársaságnak beszerezni egy kb. 15-20 ezres ülést, és jelezni a honlapon, hogy pl. 24 órával az utazás előtt szólni kell, ha valaki igényt tart rá? Igen, taxiznom kellett ma Flórával, és az lett a megoldás, hogy áthurcoltam a gyerekülésünket* a fél világon. Jó, csak a Bécs-Mosonmagyaróvár távon oda-vissza.

Valamint az is nice touch volt (így a családok évében, még mindig), amikor kiderült, hogy az egyedülálló nőknek valójában nincs is joguk gyereket vállalni, mert ezzel megsértik a gyerekük családhoz való jogát. Megkérdeztem anyut, szégyelli-e magát, de nem. Mondjuk nem csodálom. Nem értem, miért törvényszerű, hogy aki egy adott időpillanatban egyedülálló, az örök életére az marad (mint ahogy nekem is van apukám), de ha az is marad, miért teljesen egyértelmű, hogy a gyereknek szörnyű lesz egy szülővel felnőni. És aki elválik, netán meghal a párja, az mit csinál? Neki van joga gyereket nevelni? Meg, ugye, mi a család? Jó, hát még az alaptörvénybe is bekerült a definíció, de abból azért sokan kimaradtak. Tényleg a csodák kiapadhatatlan forrását biztosítják nekünk, na.


*Egyelőre még "teknő," mert kicsi a leányzó, ugyanezt pár hónap múlva már nem tudnám eljátszani egy rendes üléssel. Igaz, eddig augusztusban meg most fordult elő, hogy taxizni kellett Flórával, szóval azért nem napi probléma.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai