Emberek

Megjelent a hír, hogy a buddhista többségű Mianmarban a hadsereg etnikai tisztogatásba kezdett, tömegesen gyilkolja a muszlim kisebbséget, a rohingyákat nemre és korra való tekintet nélkül, felégetik a falvaikat, satöbbi. Több százezren már elmenekültek, rengetegen meghaltak, és feltehetőleg további tömegek fogják majd menekülőre a közeljövőben. Az első sok komment, amit olvasok (magyar oldalon): meg is érdemlik a rohingyák, az összes muszlimmal ezt kéne. Wow. Volt, aki azt mondta, azért érdemlik meg a rohingyák - az összes -, mert a szélsőségeseik a katonaságra támadtak. A támadás nyilván igaz is, minden olyan beszámolóban szerepel, amit olvastam. Érdekes, hogy az illető hozzászólónak az viszont már nem szúrt szemet ezekben a beszámolókban, hogy a rohingyák nem mostanában érkeztek Mianmarba, ennek ellenére nem lehetnek állampolgárai a saját országuknak, nem számítanak hivatalos kisebbségnek, és korlátozzák a hozzáférésüket az oktatáshoz és az egészségügyhöz is. Szóval ezek ilyen egymásra ható folyamatok, egyikből jön a másik, gondolom, azt már a fene sem tudja, hogyan és miért kezdődött az egész, csak az látszik, hogy végtelenül szomorú, és nem jó senkinek, különösképpen nyomorult rohingyáknak szar. De hogy valakinek a fejében megszülessen az a gondolat, hogy bármilyen népcsoport megérdemli a népirtást... Ja, egyébként külön óriási csalódás nekem ebben az egész tragédiában az, hogy Mianmar miniszterelnöke, a Nobel-békedíjas Aun Szan Szu Kji, akiről pl. egy angol tankönyv is hosszasan áradozik, semmit sem tesz a vérengzés megállításáért, viszont letagadja, hogy vérengzés lenne. Elképesztő.

Magyarországon rendezett jogi helyzetű menekültekkel állatok módjára bánnak hatóságok, orvosok és egyéb emberek, akikkel érintkezésbe kerülnek. Reakció? Megérdemli, mit ugat, az összeset agyon kéne lőni. Azért ez is elég kemény.

Emberek könyveket töltenek le illegálisan a netről, olyan linkekről, amiket FB-csoportokban gyűjtenek össze. Amikor ezeket a FB-csoportokat ismeretlen személyek jelentik, ezért törlődnek, akkor kipécéznek egy írót, aki közepesen barátságtalanul nyilvánult meg a jelenséggel kapcsolatban, és bosszúhadjáratot indítottak ellene: a Molyon levitték a könyve értékelését 90% környékértől 30%-ra. És meg vannak sértve, és kikérik maguknak, hogy az ő csoportjaikat jelentik (amúgy közben kiderült, hogy az érintett kiadók jelentették, de hát már megvan a bűnbak), és mit képzel mindenki, aki azt meri állítani, hogy a netről illegális könyvet letölteni, mindenki képmutató, aki ezt mondja, mert mindenki tölt le dolgokat. És nem értik, hogy a hangsúly nem azon van, illegális-e könyvet vagy bármit letölteni (mert egyértelműen igen), hanem azon, hogy mennyire jogos megsértődni és bosszút állni, ha az embertől elveszik a békés illegális letöltögetés lehetőségét. És két napja ezen megy a hajtépés, gusztustalan stílusban gyalázzák egymást emberek. Ez is elképesztő meg szomorú is.

Tényleg teljesen olyan, mintha megbolondult volna a világ, vagy konkrétan a feje tetejére állt volna, és ami eddig normálisnak tűnt, az lett abnormális, és ami eddig abnormális volt, az a normális.

Megjegyzések

  1. Jeripusz kinyitotta a szemét. :(

    Ha nekem valami illegálisat "kell" tennem (pl. letöltenem egy könyvet), az a minimum, hogy nagyon szégyellem magam miatta...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jeripuszról most hallok először, el is szégyelltem magam, és gyorsan kiderítettem, hogy ez egy pöttyös könyv. (Ugye?) A fülszövege alapján eléggé kíváncsi lettem rá, gondolom, előbb-utóbb sorra is kerül.

      És igen, én is azt gondolom, hogy a többség biztosan tölt le illegálisan ezt-azt, de legalább nem neki áll feljebb, ha ebben megakadályozzák, hanem csendben elszégyelli magát.

      Törlés
  2. Jeripusz nem egy híres olvasmány, de szerintem mindenképpen a Lucás-könyv, ha összefutnál vele, ne hagyd ki, mert a "semmitmondó" cím mögött egy izgalmas történet bújik meg, ami simán felveszi a versenyt egy mostani fantasy mesével. :)

    Nekem pedig szólni sem kell, hogy szégyelljem magam, mert ha csak eszembe jut is, sűrű elnézéseket kérek magamban a szerzőktől, akiknek ez a megélhetése. Sajnálom, hogy nem engedhetem meg magamnak, hogy minden könyvet megvegyek.

    Erre pl jó lenne egy önkéntes adakozós módszer, de ugye, a fent leírtak alapján pont nem ilyen világban élünk. :(

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést nem az almost there címhez szántam, nem tudom hogy került oda. Törölni nem tudom onnan. Ide szántam.

    „Mihelyt a jog és jogtalanság összekeveredik, háborúk lepik el a földet és a bűnök sokasága.”
    Vergilius

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Á, akkor most már értem :) Onnan töröltem azt, ami ott maradt belőle.

      Hát, ez elég találó, és elég szomorú, hogy ilyen sokkal Vergilius után még mindig tapasztalható.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai