Vaiana (2016)

A Disney filmje, amely az USA-ban Moana címen fut, de Európában jogviták miatt nem lehet ezen a címen forgalmazni. (Érdekelnének ezek a jogviták, úgy amúgy.) Elég vicces, hogy Olaszországban már csak azért sem lehet Moana a főszereplő, mert arrafelé él egy ilyen nevű pornósztár :D

 
Azért az angol nyelvű előzetest választottam, mert Mauit Dwayne Johnson játssza, szóval...

Annyira jó ez a film, szerintem a Disney legjobbjai között van. Nagyon szerettem volna, ha egy létező mítoszt dolgozna fel, de nem, sajnos. Azért Maui létezik a polinéziai szigetvilág mitológiájában, és a dalában (You're Welcome) felsorolt hőstetteket valóban jegyzik a mítoszok. Gyönyörű az animáció, jók a dalok is (bár nekem még mindig zavaró egy kicsit, hogy minden Disney filmben folyamatosan énekelni kell), és szuper, hogy a Disney bemutat egy újabb kultúrát, illetve sok hasonló kultúra "párlatát". A történet hangulata és bizonyos elemei emlékeztetnek a Bálnalovas című regényre és filmre, ami nem csoda, mert az a maorikról szól, és ahogy a youtube-os kommentek között olvastam,  helyiek főleg a maorik és a hawaiiak nyelvét, táncait és ruházatát ismerik fel a Vaianában. Nagyon jó ötlet volt, hogy Maui tetoválásai mozognak, mint a Harry Potterben a festmények és fényképek, viszont nem tudom, mennyire volt szükség az értelmi sérült kakasra és a cuki malacra. A végén a fordulat annyira megható, hogy nyilván sírtam volna is, ha nincs a teremben rajtam kívül egy nagymama az unokájával.

 
"We Know The Way", vannak benne tokelaui/szamoai nyelvű mondatok is (több magát polinéznek valló ember fejtegetését olvastam, mindenki más nyelvet hall bele, gondolom, eléggé hasonlóak mind)

 A film megdöntött egy csomó rekordot, hatalmas bevételt hozott már az első hétvégén. Szerintem szép gesztus, hogy készül hozzá tahiti nyelvű szinkron (ez a kb. negyven számon tartott polinéz nyelv közül az egyik legjelentősebb a Wikipédia szerint). Azért a polinéz szigetvilágból származó értelmiségiek leszólják a filmet, mert fájlalják, hogy Maui egy felfuvalkodott hólyag, egyesek szerint konkrétan ő a Disney-féle Shrek. Másoknak az nem tetszik, hogy a félisten mellé nincs a filmben hasonló hatalmú istennő, pedig a polinéz mitológia alakjai között bőven lehetett volna mazsolázgatni. Azért feltaláltak egyet, a Földanyát, aki amúgy létezik is a mítoszokban, csak mivel a történetét a Disney írói találták ki, nem az "igazit" jelenítették meg, hanem kitaláltak egy másikat. De azért szerintem ő is elég hatalmas, tekintve, hogy ő teremtette a világot. Amin nagyon meglepődtem, az a panasz, hogy a film kövérnek ábrázolja a polinéz embereket, mivel Maui túlsúlyos. Ezt azért nem értem, mert Vaiana meg vasággyal negyven kiló, ahogy mondani szokták, és a falujában is bőven akadnak nem elhízott emberek.

Fú, nagyon-nagyon jó film, ne hagyjátok ki, ha még nem láttátok volna!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai