Brit tudósok

Jó, lehet, hogy ezek most amerikaiak, de hogy nem százasok, az is tuti.

Azt mondja, fájdalmasan elmaradottnak tűnnek manapság a régi Disney rajzfilmek, különösen a Hófehérke, a Csipkerózsika meg a Hamupipőke.

Miért nincs Hamupipőkének se hobbija, se tehetsége bármihez is? Én meg csak pislogok. Öööö... Szabadidejében a barátaival lóg, meg varrogat, úgy emlékszem. Vajon rendesen megnézték azt a mesét? Nincs tehetsége semmihez? Akkor ezek szerint azokat a dalokat úgy bárki el tudná nyomni, mint ő? Ja, hogy tehetsége van az énekléshez? Bocs, hát nem tűnhetett fel, végül is csak megnézték a mesét.

És Csipkerózsika miért nem csinál SEMMIT azon kívül, hogy elkábítják és alszik? Jézusom. Ezt most így konkrétan Disney számlájára írták? Tényleg? Ezek mennyire műveletlenek?

Szerencsére fejlődött a világ, mire 1989-ben megjelent A kis hableány, dicsérték is a kritikusok, de tudósainknak mégis bajuk van vele, mert ha nő a főszereplő, akkor miért pofáznak annyit a férfiak. Majdnem háromszor annyi szövegük van, mint a női főszereplőnek! Azért, ti nagyon ostobák, mert megnémul a női főszereplő, de még a mese eleje táján, mert odaadja a hangját azért, hogy lába lehessen, éééértitek?! Az is felháborító, hogy az Aladdinban 90%-ban a férfiak beszélnek! Úristen, úristen, úristen. Nem akarom ezt elhinni. Konkrétan van ember, aki ezen elgondolkodott, és idáig jutott, ennyi telt tőle?

Amúgy meg A Szépség és a Szörnyetegben, képzeljétek, azért férfiak a bolti eladók, mert ennyire elcseszett a kultúránk, hogy azt hisszük, a bolti eladók mind férfiak. Úgy ám. Ahhoz nyilván semmi köze a dolognak, hogy mégis melyik század környékén játszódik a mese, végül is ezt tényleg minek vizsgálni.

Összességében az a lényeg, hogy ezeket a régi meséket ne mutogassuk kislányoknak, mert ártalmasak, mutogassuk inkább a Meridát meg a Jégvarázst, mert ott aztán nem az a fontos, hogy a hercegnők szépek, hanem az, hogy eszesek meg ügyesek. Hogy hobbijuk van-e azoknak a hölgyeknek, hát, az mindegy, mire eljutottak odáig a filmnézésben a kutatók, már megfeledkeztek róla, hogy ez volt az egyik legnagyobb bajuk Hamupipőkével.

Remélem, ez a sok ökörség legalább hoz(ott) egy doktorit drága tudósainknak, akik közül néhányan doktori hallgatók a cikk szerint.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai