Életrevalók (Intouchables)


Egy nyaktól lefelé lebénult, gazdag, művelt arisztokrata esete a külvárosi, szegény, műveletlen bevándorlóval. Philippe-nek szüksége van egy ápolóra, aki éjjel-nappal a rendelkezésére áll, hiszen egyedül nem tudja ellátni magát. Drissnek szüksége van három aláírásra, amik azt tanúsítják, hogy alkalmatlan arra a három állásra, amire jelentkezett, így kaphat segélyt. Driss pimasz és bunkó, kicsit sem hatja meg a másik tragédiája, Phillipe pedig unja a sok sajnálkozó tekintetet. Így aztán Driss hirtelen azon kapja magát, hogy Philippe ápolója lett. Idővel még annál is több: a legjobb barátja. Erőt ad Philippe-nek a mindennapokhoz, segít neki visszaszerezni az önbizalmát, és kizökkenti kicsit az arisztokratikus komolyságból. (Az egyik legkeményebb jelenet, amikor Philippe elviszi Drisst egy operaelőadásra, amin utóbbi harsányan, hangosan röhög, miközben az értő, művelt közönség teljesen megbotránkozik. Kivéve Philippe-et, ő nehezen tudja megőrizni a komolyságát.)

Nagyon megható történet, de közben az ember szinte végig hangosan röhög. Annyira nem illik össze ez a két ember, hogy már önmagában ez humorforrás. És akkor még nem hallottuk a beszélgetéseiket. Mindkét cím jó, a francia/angol és a magyar is, mindkettő más szemszögből mutatja be, milyen is ez a két férfi együtt. Érdekes élmény volt franciául, angol felirattal nézni a filmet - még sosem hallottam két órányi francia beszédet  egyben, de nagyon jó volt, még ha csak ritkán értettem is belőle bármit is. (És nem gondoltam volna, hogy tényleg ennyi közös szavuk van a németekkel meg az angolokkal.) Ráadásul a zenéje is csodaszép.

A leghálásabb azért voltam, amikor a végén kiírták, merre jár most ez a két ember, mi van velük, merre halad az életük. Merthogy igaz történetet dolgoz fel a film, és a szereplők élnek és virulnak. Az meglepett, hogy Driss/Abdal nem szenegáli, ennek megfelelően nem is fekete, el is gondolkodtam, vajon miért fekete színésznek adták a szerepét. Talán azért, hogy még nagyobb legyen a kontraszt a két világ között.

Nagy kár lett volna kihagyni, nagyon-nagyon megéri megnézni. Nem is egyszer. Sokszor. Biztos, hogy újranézem majd. Inspiráló történet. Egy filmes molyon 5 csillagot kapna meg egy kedvencelést.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai