Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő



A könyvmolypárbaj miatt olvastam el néhány hónapja, de egyébként is gondolkodtam már rajta néhány éve, hogy újra elő kéne venni. Kíváncsi voltam, most mennyire tetszik, és mennyire értek meg többet (mást?) belőle, mint alsóban. Miután ez a módszer A kis hercegnél már bejött, ideje volt egy másik klasszikusnál is kipróbálni. Bejegyzést azért kap soron kívül, mert a párbajnak jó lenne már a végére érni, és a bejegyzés linkelése a feltétel. (A kb. 20-30 könyvre rúgó lemaradásomat nem tudom, mikor hozom be, meg hogy érdemes-e egyáltalán, vagy elég a molyos értékelés. Majd még kitalálom.)

Nagyon tetszett. Humoros, nyelvileg zseniális kis történetek, amelyek mindig valami fontos tanulsággal zárulnak. A kedvencem a beképzeltségről szóló mese, a Bruckner Szigfridről, a fájós fogú oroszlánról szóló. Az annyira tökéletes minden elemében, hogy kedvem lett volna még egyszer elolvasni, mikor a végére értem.

Azt hiszem, ezeket a történeteket érdemes három-négyéves gyereknek is felolvasni, meg aztán alsóban elolvasni, meg aztán jó tíz-tizenöt év múlva újra elővenni. Minden életkorban mást nyújt, de mindig nagyon jó könyv. És Réber László illusztrációi megunhatatlanok, én minden könyvet szeretek, amit ő rajzolt.

Amikor alsós voltam, Edit néni nálunk egy évvel idősebb osztálya előadta a Négyszögletűt valamilyen iskolai eseményen. Addigra már olvastam a könyvet, és nagyon élveztem az előadást. Most, újraolvasáskor az akkori szereplők közül többre még emlékeztem, és az ő hangjukon beszéltek az ő szereplőik, és az ő alakjukban is jelentek meg lelki szemeim előtt. Azt az előadást egyébként Lázár Ervin is látta, ez külön öröm.

Természetesen öt csillagot kapott.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai