A Szépség és a Szörnyeteg

Rékával néztük meg szombaton az Operettszínházban. Réka elég jól emlékszik még a rajzfilmre, szerinte nagyjából ugyanaz volt a történet, sok helyen a szöveg is. Nekem csak emlékfoszlányaim vannak a meséről, újra kéne nézni, csak vasárnap elfelejettem hazahozni.

Utánanéztem kicsit a történetnek. Az derült ki, hogy nagyon régen terjedt már szájról szájra, amikor 1740-ben egy francia írónő először lejegyezte. Rengeteg feldolgozása van, a Disney 1991-ben vitte filmre, ez a mostani előadás pedig abból a filmből készült.

Azt gondolom, a minimalista díszlet ellenére grandiózus előadás volt. Gyönyörűek voltak a jelmezek, jól kihasználták a színpad technikai adottságait (nekem a kedvencem a vacsoránál az asztal kiemelkedése a színpad síkjából), a színészek jól játszottak, és szépen énekeltek. Talán csak a szörnyeteg ordítása nem tetszett, kicsit olyan volt, mintha hányingere lenne, talán jobb lett volna bejátszani azt a hangot, amit produkálni akartak. Nagyon jók voltak a dalok, és nagyon szépen megkoreografálták mindegyikhez a táncjelenetet.

Az elején az erkély negyedik sorában ültünk, ahonnan egészen jól láttunk volna, ha a mellettünk ülő kisfiú nem ül ki a széke szélére, nem hajol előre, illetve nem pattan fel töbször is. De ezeket mind csinálta. Szerencsére a második sorba nem érkezett meg négy ember (biztos, hogy a jegyet megvették, mert Réka az utolsó háromból csapott le kettőre). Így aztán a szünetben azonnal rástartoltunk a négyből két helyre, úgyhogy a második felvonásból mindent láttunk, és a kisfiú is jól járt, mert kettővel beljebb ülhetett a negyedik sorban, szóval feltehetőleg ő is mindent látott. A végén kicsit igazságtalannak éreztem, hogy Lángőrnek mindenkinél több taps és sikoltozás jut, csak azért, mert őt Csonka András alakította, a többieket meg a médiában kevésbé ismert színészek. Viszont javaslom megtekintésre mindenkinek, nagyon szép darab, bár csak ősszel lesz legközelebb.

(A képek mindegyike innen származik, csak most nincs türelmem végiglinkelgetni, mert most múlt éjfél, én meg álmos vagyok.)

Ráadásnak a kedvenc dalom ebből a történetből:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai