Szegények

Észak-Korea tényleg tiszta 1984. Ez a történet is ezt mutatja. Szegények. Ahelyett, hogy valami kitüntetésben részesültek volna, amiért kijutottak egyáltalán több évtized után. Vagy az már korábban megvolt?

Megjegyzések

  1. Az a kitüntetés, hogy nem végzik ki őket nyilvánosan.

    Az Aranycsapatot meg az '54-es elvesztett VB-döntő után a Keletiben összegyűlt tömeg akarta meglincselni, ezért már Dorognál lemenekítették Puskás Öcsiéket a vonatról. Vajon melyik a jobb? Ha a hatalom hálátlan, vagy ha a nép?

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, melyik a rosszabb, de gyanítom, náluk a nép IS hálátlan. Legalábbis az lenne a logikus, hogy a hatalom mantrázza, hogy mekkora szégyentelen egy banda ez, hát kiestek, és akkor a nép nagyobb fele is így gondolja. Mindenesetre érdekes, hogy két focistájuk már eleve haza sem mert menni, hanem leléptek Japánba. Lehet, hogy nekik volt igazuk. Gondolom, nem lehettek biztosak benne, hogy nem lesz nyilvános kivégzés.

    VálaszTörlés
  3. Nem disszidáltak, hanem ők eredetileg is Japánban születtek. Olvastam erről Wikin meg az Indexen ezt-azt. Szóval Japánban élnek koreaiak, és ők magukat is megosztják aszerint, hogy északhoz vagy délhez kötődnek-e. Ráadásul Észak-Korea fenntart Japánban egy egyetemet is, ami - tekintve, hogy a két ország között nincs diplomáciai kapcsolat - kvázi nagykövetségként is működik. Az említett két játékos is koreai, de Japánban nőtt fel, és arra a bizonyos egyetemre jártak, így valami oknál fogva szeretik Északot. (Az egyiküknek dél-koreai állampolgársága is van, amit fel akart adni az északiért, csak nem engedték a déli hatóságok.)

    Végülis tök kényelmes úgy szeretni egy diktatórikus rendszert, hogy az ember amúgy egy liberális demokráciában él, és még a kötelező megszégyenítésen se kell részt vennie. (Egyébként állítólag négyen még a vb alatt disszidáltak, de természetesen ezt se erősítették meg az északi hírforrások.)

    VálaszTörlés
  4. Ja, én azt hittem, Japánban születtek, Észak-Koreában éltek eddig, de most nem mertek hazamenni, ezért disszidáltak. Akkor félreértettem.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai