Tradicionális és trendi

Ezt állítja magáról az Astoria Hotel étterme.

Ezen kívül is aktuális ez a cím. Van ugye a tradíció, miszerint a karácsonyt családi körben halászlével, töltött káposztával, beiglivel ünnepeljük, karácsonyfát díszítünk, lakást csinosítunk, ajándékot csomagolunk, örülünk. Ehhez képest mostanában trendi a karácsonyt szidni, és elsírni országnak-világnak, hogy mennyire utáljuk, milyen gagyi már, ki találta ezt ki, és az igazán okos embert ez az egész hidegen hagyja, csak a buták ünneplik meg ezt a nyomi kis karácsonyt. Nem értem, ezt miért kell, de annyi biztos, hogy én igenis szeretem a karácsonyt. Például engem nem frusztrál, hogy ajándékot KELL venni a szeretteimnek, hanem élvezem, hogy lehet ötletelni és megvalósítani, aztán alig várom, hogy ajándékozzunk, hogy lássam, örülnek-e.

Anyuval 23-án szoktuk befejezni a nagytakarítást. Általában estére végzünk, 8-10 körül. Akkor kimegyünk a ragyogóan tiszta konyhába, és sütünk. Főként pogácsát, bár az utóbbi néhány évben muffint is csináltunk. A sütéssel többnyire hajnali 2-3-4 órára készülünk el, akkor megyünk aludni, aztán 9 körül kelünk, apu főz, anyuval fát díszítünk, közben karácsonyi zenéket hallgatunk, aztán terítünk, és 4 körül, amikor már sötét van, Jézuskázunk. Nagyon szerettem ezt minden évben, nagyon vártam.

Idén is azt terveztem, hogy 23-án egész nap takarítok. Ez nem így alakult, és cseppet sem bánom. Délután még egy utolsó ajándékért elmentem, amit tegnap találtunk ki (nem igaz, mert már novemberben, de azt tegnap találtuk ki, hogy tényleg kell), aztán Tomival vásároltunk, aztán 9-től takarítottam éjfélig. A konyhában a külső ablak külsejét kell megmosni reggel, aztán lehet díszíteni, ezen kívül fel kell porszívózni és mosni, a fürdőben szintén.Terveim szerint ezzel 10-re végzek majd. Ha ez megvan, akkor bejövök a szobába, és délre kitakarítok. Csak portörlés, porszívózás-felmosás és ablakmosás lesz itt. Aztán levesszük a képeimet a galériáról, és kiteszem őket a falra, valamint kinyomtatom Tata fényképét, és az is kikerül végre. Aztán ajándékot gyártok és csomagolok, fát állítunk és díszítünk, aztán karácsonyozunk. Tomi addig, amíg én takarítok, főzni fog, ez a munkamegosztás :)

Most még kéne csinálni valamit alvás előtt. Például levihetném a kutyát. Esetleg megfesthetnék néhány só-liszt díszt, és tehetnék fel róluk képet. Ilyesmi. De egyelőre rossz a gyomrom. Hiába, az elmúlt 3 napban kb. 3 és fél liter kólát ittam és két-három zacskó chipset ettem. Attól lehetek is rosszul :) Reméljük, reggelre elmúlik. Végül is karácsony van, ami köztudottan a nagy evések ideje :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai