Régészkedés

Kiástak Bulgáriában egy ládikát, amiben csontokat találtak. A ládikán "utalás van" (!) június 24-re, ami pedig Keresztelő Szent János feltételezett (!) születésnapja, ezért már ki is következtették a régészek, hogy Keresztelő Szent János földi maradványait lelték meg.

Más régészek már feltették a kérdést, hogy mégis miért kerültek a csontok a mai Bulgária területére, ha egyszer Szamáriába vitték a maradványokat a rokonok. Nekem viszont az furcsa, vajon miért gondolják, hogy június 24. egyedül Keresztelő Szent János születésnapja. Nincs egy csomó ember, aki aznap született? Nem volt már az első században is egy csomó ember? Meg az ötödikben, amikorról a feltárás helyszíne, a templom származik? Muszáj annak a dátumnak születésnapnak lenni? Nem lehetett más okból annyira fontos, hogy odavéssék? Nem lehetne például elhalálozási dátum?

Az is lehet, hogy azért akadékoskodom, mert nem értek hozzá. De azért kívülről ez az érvelés nekem baromi erőltetettnek tűnik. Pompeiiben is volt egy pár ilyen, például a rejtélyek villája (vagy Misztérium-villa, minden fordítás máshogy említi), ami egy freskóról kapta a nevét, merthogy a freskó egy ismeretlen rituálét ábrázol: egy lány férjhez adását. Ott sem értettem, hogy ha tudják, hogy férjhez adják a freskón látható lányt, akkor mitől olyan rejtélyes ez a rituálé, ha meg mégsem tudják, mi történik, mi alapján tippelik, hogy éppen férjhez adják a hölgyet. Ha van valami, amihez igazán béna vagyok, az a művészettörténet, de én ezen a freskón nem látok férjhez adásra utaló jeleket:



Kicsit olyan ez most nekem, mint B. R. kognitív nyelvészet szemináriumai. Ott is hány ilyen volt, hogy "nem tudjuk, ez miért van így, fogalmunk sem lehet, de mivel jól hangzik, ezért azt gondoljuk, hogy azért, és mivel azt gondoljuk, tessék ezt elfogadni tényként, és így megtanulni a zh-ra."

Mindemellett többször gondoltam már rá, hogy szívesen lennék régész. Hátha megérteném ezeket a dolgokat, meg aztán milyen izgalmas lehet mindenféle régi korokból származó leletekre bukkanni ásatásokon. Tomi szerint viszont nem szeretném egy életen át a földet túrni, mert szerinte nem szeretek én annyira ásni. Ez is lehet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gumimacik utoljára

Az utolsó hónapom

Gárdonyi Géza: Isten rabjai